Η δικηγορική εταιρεία Hagens Berman  κατέθεσε συλλογική αγωγή εναντίων των Samsung, Micron και Hynix στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με έρευνα της δικηγορικής εταιρείας, οι τρεις κατασκευαστές DRAM συνωμότησαν για να περιορίσουν τις προμήθειες chips DRAM μεταξύ του έτους 2016 και του έτους 2017 με σκοπό την αύξηση των τιμών. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η τιμή της DRAM παρουσίασε αύξηση 47% κατά το έτος 2017. Ήταν το μεγαλύτερο άλμα στη τιμή που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Όπως σημειώνεται από τα έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία Hagens Berman, οι Samsung, Micron και Hynix κατέχουν συλλογικά το 96% της παγκόσμιας αγοράς DRAM από το 2017. Η "συμπεριφορά άλλαξε απότομα" όταν η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα για να εξετάσει το θέμα. Η συλλογική αγωγή αφορά σε όλους τους καταναλωτές στις Η.Π.Α. που αγόρασαν κάποια συσκευή που χρησιμοποιεί DRAM μεταξύ 1ης Ιουλίου του 2016 και 1ης Φεβρουαρίου του 2018.

"Αυτό που αποκαλύψαμε στην αγορά DRAM είναι κλασικό παράδειγμα παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και αθέμιτο ανταγωνισμό, με έναν μικρό αριθμό εταιρειών να κατέχουν το μερίδιο του λέοντος στην αγορά και να λειτουργούν με μαφιόζικο τρόπο", δήλωσε ο Steve Berman, διευθυντής της Hagens Berman. "Αντί να παίζουν με τους κανόνες, οι Samsung, Micron και Hynix επέλεξαν να βάλουν τους καταναλωτές σε θηλιά, ρυθμίζοντας τις τιμές στην αγορά για περισσότερα κέρδη". Όπως το καταλαβαίνουμε έχουμε να κάνουμε με συνωμοσία και σύσταση καρτέλ στην αγορά και “φιξάρισμα” τιμών (καθορισμό τιμών).

Η εταιρεία Hagens Berman δεν είναι η πρώτη φορά που “κυνηγάει” τέτοιες υποθέσεις, και στη τελευταία συλλογική αγωγή, πάλι για υπόθεση ρύθμισης τιμών DRAM το 2006, το δικαστήριο επιδίκασε στους χρήστες και καταναλωτές το ποσό των $300 εκατομμυρίων ως αποζημίωση. Οι Samsung και Hynix παραδέχτηκαν την ενοχή τους στο δικαστήριο και κατέβαλαν ως αποζημίωση συνολικά $731 εκατομμύρια σε πρόστιμα.

TechPowerUp
 

 

  • Like 6