Η Κίνα επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά την κυριαρχία της, όσον αφορά την πρώτη θέση του καταλόγου με τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, Top500, χάρη στο νέο δημιούργημα του National Research Center of Parallel Computer Engineering & Technology (NRCPC), Sunway TaihuLight.

Αφήνοντας πίσω του το κινεζικό σύστημα Tianhe-2 (το οποίο κατέχει πλέον στη δεύτερη θέση), ο Sunway TaihuLight διαθέτει 40,960 υπολογιστικούς κόμβους, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούνται εξ ολοκλήρου από κινέζικους 64-bit αρχιτεκτονικής RISC 260-πύρηνους επεξεργαστές, ShenWei 26010 (10.649.600 πυρήνες στο σύνολο τους).

 

Ο Sunway TaihuLight, ο οποίος χρησιμοποιείται για ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, καιρικές προγνώσεις κα., είναι σε θέση να αποδόσει έως και 93 petaflops επεξεργαστικής ισχύος, τριπλάσια σε σχέση με τον προκάτοχό του (ο Tianhe-2 απέδιδε έως και 33.85 petaflops), καταναλώνοντας παράλληλα μικρότερα ποσά ενέργειας - τα οποία δεν ξεπερνούν τα 15.37 MW. Εκμεταλλεύεται ένα νέο σύστημα κομβικών διασυνδέσεων και μία ειδικά παραμετροποιημένη, για τις ανάγκες του, έκδοση Linux.

 

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως το νέο αυτό υπολογιστικό μεγαθήριο οφείλει την ύπαρξη του σε ένα εμπάργκο, το οποίο επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2015, μην επιτρέποντας την αγορά και εκμετάλλευση επεξεργαστών Intel Xeon Phi, αναγκάζοντας τους Κινέζους να αναπτύξουν μία δική τους πλατφόρμα επεξεργαστών - η επεξεργαστική απόδοση των οποίων αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο κατά τα προσεχή έτη.

 

Link.png Site: Engadget