Μία συγκριτική δοκιμή που έχει πραγματοποιήσει το μέλος AssasinWarlord από την κοινότητα της ιστοσελίδας ComputerBase ενημερώθηκε πρόσφατα με ορισμένα… ασυνήθιστα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να αναλάβουν τον ρόλο του θερμοαγώγιμου υλικού.

Για την ψύξη της GPU συνήθως χρησιμοποιούνται σχετικά ακριβά και εξειδικευμένα για αυτόν τον σκοπό θερμοαγώγιμες ενώσεις και υλικά (π.χ. thermal paste ή thermal pads) ωστόσο τι κάνει κάποιος στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη τέτοιων προϊόντων.

GPU-KETCHUP.jpg

Κέτσαπ-Τυρί-Πατάτα

Σε αυτό το ερώτημα -και με χιούμορ- ήθελε να απαντήσει ο AssassinWarlord που αναζήτησε εναλλακτικές λύσεις ανοίγοντας ακόμα και από το… ψυγείο του.

Το μέλος του ComputerBase δοκίμασε διάφορα εξειδικευμένα θερμοαγώγιμα υλικά αλλά και προϊόντα καθημερινής χρήσης, από κρέμα χεριών έως κέτσαπ σε μία κάρτα γραφικών Radeon R7 240. Η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών έχει TDP μόλις στα 30W, οπότε και θα λειτουργούσε χωρίς πρόβλημα ακόμα και με παθητική ψύξη. Επομένως, οι δοκιμές δεν διέτρεχαν τον κίνδυνο να διακοπούν από την καταστροφή του υλικού.

GPU-POTATOE-CHEESE-KETCHUP-TEST.jpg

Στις δοκιμές, απεδείχθη ότι το κέτσαπ είναι μία αρκετά καλή εναλλακτική λύση καθώς η GPU δεν ξεπέρασε τους 71°C ακόμα και μετά από 5 λεπτά Furmark. Η οδοντόπαστα ως θερμοαγώγιμο υλικό έχει χειρότερη απόδοση, με τη GPU να φτάνει τους 90°C μετά από 5 λεπτά λειτουργίας του Furmark.

σδψσδψδ.jpg

Καλό θα είναι να αποφύγετε τις παιδικές κρέμες, τις πατάτες ή τις φέτες τυρί καθώς η θερμοκρασία της GPU με τη χρήση των συγκεκριμένων υλικών έφτασε τους 105°C. Αν και θεωρούμε απίθανο να βάλετε κέτσαπ στην GPU σας, ακόμα και σε περίπτωση ανάγκης, εντούτοις λάβετε υπόψη σας ότι η χρήση υλικών που έχουν ως βάση το νερό ενδέχεται να καταστρέψει την GPU σας.    

  • Like 3
  • Confused 1
  • Sad 1