Ένα από τα βασικά θέματα του φετινού MWC Barcelona ήταν η παρουσίαση εφαρμογών, προϊόντων και λύσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων, προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και βρίσκονται κοντά στις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Και μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που συμμετείχαν στο MWC Barcelona και έδειξαν τέτοιου είδους εφαρμογές και υπηρεσίες ήταν η Deutsche Telekom.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα που κυριαρχούσε στο περίπτερο της DT στο Fira Gran Via ήταν η φράση «Giving Technology a Heartbeat». Ήτοι να δώσουμε στην τεχνολογία ανθρώπινο παλμό σε μία ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά. Ουσιαστικά, η DT έκανε λόγο για μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση της τεχνολογίας και επεδίωξε να το αποδείξει παρουσιάζοντας μία σειρά από προτάσεις που ανταποκρίνονταν σε αυτό το σύνθημα.

«Θέλουμε τεχνολογία με παλμό, τεχνολογία ως κινητήριο δύναμη για έναν καλύτερο κόσμο. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να ξεπεράσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, για τους πελάτες μας, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία (…) Για εμάς, πρωταγωνιστές είναι τα ανθεκτικά και βιώσιμα δίκτυα», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Claudia Nemat, Board Member of Management για τον τομέα Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Deutsche Telekom κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσα στον εκθεσιακό χώρο του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας λύσης που επιδιώκει να δώσει λύση σε πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές ήταν ένα νέο router που βασίζεται στο RDK (Reference Design Kit), το οποίο μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία της πλοήγησης στο διαδίκτυο. Όπως είχαν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν οι επισκέπτες του περιπτέρου της DT, όλες οι λειτουργικότητες γίνονται πιο απλές και προσβάσιμες μέσω app και το Wi-Fi βελτιώνεται μέσω ενεργών μηχανισμών διαχείρισης Wi-Fi του ίδιου του router, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή σύνδεση για κάθε συσκευή μέσα στο σπίτι.

Μία άλλη εξαιρετικά πρακτική λύση ήταν η εύκολη και ασφαλής αλλαγή συσκευής μέσω μεταφοράς eSIM. Συγκεκριμένα, η Google, η Deutsche Telekom και το GSMA (σ.σ. η παγκόσμια ένωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας) ανέπτυξαν ένα νέο πρότυπο για τη μεταφορά eSIM από παλαιό σε νέο smartphone, εύκολα και γρήγορα, χωρίς να χάνουν οι χρήστες τη σύνδεσή τους.

Επίσης, στο περίπτερο είχαμε την ευκαιρία για να μάθουμε για το T-DevEdge, το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Deutsche Telekom και η T-Mobile US. Πρόκειται για μια πλατφόρμα για developers που παρέχει εύκολη πρόσβαση σε Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (API). Τρία APIs έχουν ήδη εφαρμοστεί  (ποιότητα-On-Demand, επαλήθευση τοποθεσίας και πληροφορίες κατάστασης συσκευής) και γενικότερα τα αποκαλούμενα networking APIs ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο φετινό MWC Barcelona.

Ακόμη, οι επισκέπτες του περιπτέρου της Deutsche Telekom στη Βαρκελώνη απόλαυσαν μια βιωματική εμπειρία που δείχνει πώς το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ) μπορεί να σώσει ζωές. Η Deutsche Telekom και ο συνεργάτης της Spoke ανέπτυξαν από κοινού μια λύση που επιτρέπει στα ποδήλατα και τα αυτοκίνητα να «αναγνωρίζονται» μεταξύ τους, κάνοντας ασφαλέστερη την οδήγηση. Το demo ήταν άκρως εντυπωσιακό και έδειχνε πως το IoT μπορεί να αξιοποιηθεί σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών.

Ένα άλλο θέμα συζήτησης στο MWC Barcelona ήταν το Open RAN. Δηλαδή, η δυνατότητα που έχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να χρησιμοποιούν στα δίκτυα κινητής κεραίες από διαφορετικούς κατασκευαστές. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική ανάπτυξη του Open RAN μέσα στο 2023, με διάφορους συνεργάτες (Nokia και Fujitsu στη Γερμανία, Mavenir στην Ευρώπη).

Μένοντας στο 5G, ένα άλλο demo αφορούσε τη συνεργασία της Deutsche Telekom και της Microsoft για την ανάπτυξη ιδιωτικών δικτύων 5G (campus networks). Η Deutsche Telekom, που έχει ήδη υλοποιήσει campus networks, θα προσθέσει στο πορτφόλιο της ένα κλιμακούμενο pay-as-you-grow μοντέλο, μέσω του οποίου, οι επιχειρήσεις που ήδη διαθέτουν την cloud πλατφόρμα Azure της Microsoft, θα μπορούν να υιοθετήσουν την τεχνολογία 5G εύκολα και οικονομικά.

dt_telekom_3.jpg

Στα θέματα συζήτησης ήταν και το διάστημα και η «σύνδεση» του με το 5G. Στο περίπτερο της DT, παρουσιαζόταν η υλοποίηση με επιτυχία, για πρώτη φορά παγκοσμίως, δοκιμαστική χρήση τεχνολογίας 5G για απρόσκοπτη μετάβαση από το συμβατικό επίγειο δίκτυο στο δορυφόρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση αλληλοκάλυψης επίγειων και δορυφορικών επικοινωνιών, ώστε οι χρήστες να μην χάνουν την σύνδεσή τους όταν επηρεάζεται η υποδομή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Και επειδή, σύμφωνα με την DT και όχι μόνο, η αλληλεπίδραση των δορυφόρων με τις επίγειες κεραίες θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στο μέλλον και για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT). Για τον σκοπό αυτό, η Deutsche Telekom συνεργάζεται με περισσότερους από 600 παρόχους περιαγωγής σε όλο τον κόσμο και, αρχικά, με δύο παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών, για να παρέχει δυνατότητα σύνδεσης με συσκευές IoT, από οπουδήποτε.

Όσον αφορά στο περιβάλλον, ο όμιλος Deutsche Telekom έχει θέσει φιλόδοξους στόχους: κλιματική ουδετερότητα για τις δικές του εκπομπές CO2 έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. Στο πλαίσιο αυτό η DT στοχεύει να καταστήσει τις τεχνολογίες και τον εξοπλισμό της πλήρως ανακυκλώσιμα έως το 2030. Αυτό ισχύει για όλα τα προϊόντα της, ενώ επεκτείνεται και στους προμηθευτές της. Και στο περίπτερο της, μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα δείγματα αυτής της προσπάθειας με τα ανακυκλώσιμα κουτιά που χρησιμοποιούνται για την αποστολή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στους πελάτες της εταιρείας.