Μπορείς να προσφέρεις ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες που φθάνουν ακόμη και το 1 Gbps χωρίς να χρειάζεσαι να έχεις φέρει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι του πελάτη και αυτό να επιτυγχάνεται μέσω ασύρματου δικτύου;

Η απάντηση είναι ναι και όσοι βρέθηκαν στο περίπτερο της Intracom Telecom στο φετινό MWC Barcelona είχαν την ευκαιρία να δουν τη νέα λύση της ελληνικής εταιρείας που προσφέρει αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα επιτρέποντας σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους σε ολόκληρο τον κόσμο να προσφέρουν σταθερές ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι πως η Intracom Telecom είναι η ελληνική εταιρεία με την πιο μακρόχρονη παρουσία στη μεγαλύτερη εκδήλωση για το χώρο των κινητών και ασύρματων επικοινωνιών. Η Intracom Telecom μετρά περισσότερα από 15 χρόνια παρουσίας στη συγκεκριμένη εκδήλωση είτε με την παλαιότερη ονομασία της (Mobile World Congress – MWC) είτε με την τρέχουσα (MWC Barcelona).
Το περίπτερο της ελληνικής εταιρείας στο φετινό MWC Barcelona ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και σε αρκετά κεντρικό σημείο, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών που προέρχονται από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Το σημαντικότερο από τα νέα προϊόντα και λύσεις που παρουσίασε η Intracom Telecom ήταν το νέο τερματικό τεχνολογίας MU-MIMO, WiBAS™ G5 GigaConnect. Το συγκεκριμένο τερματικό δίνει τη δυνατότητα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προσφέρουν υπηρεσίες ασύρματης συνδεσιμότητας Gigabit ταχυτήτων σε περισσότερα σπίτια προαστιακών και αγροτικών περιοχών εκμεταλλευόμενοι την πρωτοποριακή τεχνολογία και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του συστήματος.

Οι σταθερές ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις αποτελούν μία από τις πρώτες και αρκετά δημοφιλείς στο εξωτερικό εφαρμογές των 5G δικτύων καθώς επιτρέπουν στους παρόχους να προσφέρουν σε πελάτες τους υπερυψηλές ταχύτητες χωρίς να χρειάζεται να υλοποιήσουν δίκτυα fiber to the home. Για περιοχές με αραιό πληθυσμό, όπως είναι, για παράδειγμα, οι αγροτικές περιοχές, η λύση αυτή είναι εξαιρετικά αποδοτική και η υλοποίηση της απαιτεί χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα δίκτυα FTTH και γι’ αυτό την προτιμούν πολλοί πάροχοι.

Σημειωτέον πως το fixed wireless access (FWA) αποτελεί μία λύση που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στην Ελλάδα και ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και στα νησιά μας, δίνοντας τη δυνατότητα για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων με χαμηλό κόστος. Το γεγονός ότι η 5η γενιά του WiBAS τερματικού δίνει τη δυνατότητα για συνδέσεις 1 Gbps αποτελεί μία σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από τους αρμόδιους παράγοντες.

Το συγκεκριμένο τερματικό λειτουργεί στις συχνότητες 24,25-29,50 GHz (mmWave), ενώ οι zero-touch δυνατότητες εγκατάστασης του δικτύου απλουστεύουν και επιταχύνουν τη διαδικασία, συν ότι πρόκειται για μία λύση που προσφέρει δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ η τεχνολογία MU-MIMO επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος.

image.jpeg.0edc1d218b4b37ee49c02079684f5bd0.jpeg

Η Intracom Telecom έχει σημαντικές επιτυχίες σε υλοποιήσεις FWA εκτός των ελληνικών συνόρων. Η πιο πρόσφατη υλοποίηση αφορά στο μεγαλύτερο δίκτυο στις συχνότητες των 28 GHz στον πλανήτη, έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 300.000 τερματικά και 7.000 σταθμούς βάσης. Μια τέτοια υλοποίηση, θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Ελλάδα, και αδιαμφησβήτητα θα ήταν προς όφελος και των παρόχων αλλά και των καταναλωτών.

Στο περίπτερο της, η Intracom Telecom παρουσίαζε μία νέα γενιά καινοτόμων προϊόντων όπως είναι, για παράδειγμα, οι E-band λύσεις επόμενης γενιάς, UltraLink™, για πιο απαιτητικές εφαρμογές 5G backhaul, midhaul και fronthaul. Σημειώνεται ότι όλα τα προϊόντα και λύσεις της Intracom Telecom αναπτύσσονται στην Ελλάδα.

Ένας άλλος τομέας όπου η Intracom Telecom καινοτομεί είναι αυτός των λύσεων  τηλεπικοινωνιακού λογισμικού. Το πλέον πρόσφατο και εξαιρετικά ενδιαφέρον παράδειγμα είναι η συνεργασία της με την KDDI, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ιαπωνίας. H KDDI ήταν ο πρώτος πάροχος που χρησιμοποίησε την πλατφόρμα NFV Resource Intelligence (NFV-RI™) της Intracom Telecom με προηγμένη τεχνολογία machine learning, για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των Virtualized Networks Functions. Η συγκεκριμένη υλοποίηση προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα στην KDDI αλλά και σε οποιονδήποτε πάροχο την αξιοποιήσει, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση των πόρων ενός τηλεπικοινωνιακού αλλά και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Intracom Telecom διαθέτει ένα καινοτόμο χαρτοφυλάκιο IoT λύσεων που αξιοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία σε μεγάλα projects εντός και εκτός Ελλάδας. Στο MWC Barcelona η Intracom Telecom παρουσίασε  την ενοποιημένη και προσφάτως βραβευμένη πλατφόρμα IoT, uiTOP™, για διαχείριση και έλεγχο «έξυπνων συσκευών», καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικούς τεχνολογικούς και εμπορικούς τομείς όπως είναι η «έξυπνη» και βιώσιμη πόλη», η διαχείριση ενέργειας και υδάτων, η ηλεκτροκίνηση κ.α. Ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλεκτροκίνησης η εταιρία έχει αναπτύξει το Smart CarPort που συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, τους φορτιστές αυτοκινήτων, το Smart parking και το λογισμικό διαχείρισης, και αποτελεί ιδανική λύση για τη φόρτιση των ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων.