Εφαρμογές που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων 5G αλλά και το όραμα της Huawei για το 5.5G και τα passive IoT δίκτυα, όπως και λύσεις που αλλάζουν τον «κόσμο» των ενσύρματων συνδέσεων.

Αυτά ήταν μερικά από τα πολλά και διαφορετικά θέματα που είχε το περίπτερο του κινεζικού κολοσσού των ψηφιακών τεχνολογιών στο φετινό MWC Barcelona.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι παραδοσιακά στο Fira Gran Via της Βαρκελώνης, οι μεγάλοι κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού έχουν τεράστια -από κάθε άποψη- περίπτερα. Όπως και παραδοσιακά τον μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο έχει η Huawei. Και στο φετινό MWC Barcelona ο χώρος που είχε «κλείσει» ο κινεζικός κολοσσός ήταν μεγαλύτερος από κάθε φορά παρουσιάζοντας εντυπωσιακές λύσεις και εφαρμογές.

Στο περίπτερο της Huawei πήραμε μία πρώτη γεύση από το επερχόμενο 6G. Τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 6ης γενιάς που θα είναι σε εμπορική λειτουργία αναμένονται για το 2030, οπότε μέχρι τότε έχουμε πολλά να δούμε. Και αυτό που θα δούμε πρώτα είναι το αποκαλούμενο 5.5G. Σύμφωνα με τη Huawei, τα 5.5G θα προσφέρουν ταχύτητες που θα φθάνουν τα 10 Gbps, ήτοι θα είναι σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από αυτά που παρέχονται αυτή τη στιγμή από τα υπάρχοντα δίκτυα 5G. Όμως, αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ορισμένες νέες δυνατότητες που θα είναι εφικτές. Όπως το αποκαλούμενο «παθητικό» Διαδίκτυο των Πραγμάτων (passive IoT).

Το passive IoT είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει την υλοποίηση ενός δικτύου από χιλιάδες IoT αισθητήρες που δεν θα χρειάζονται να φορτίζονται με κάποιο «παραδοσιακό» μέσο φόρτισης! Αν αναρωτιέστε πως θα παίρνουν ενέργεια, η λύση είναι στα ραδιοκύματα. Πρακτικά, τα ραδιοκύματα των κεραιών 5.5G θα φορτίζουν και αυτούς τους IoT αισθητήρες. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη αλλαγή που δίνει τη δυνατότητα για μία σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εφαρμογές σε τομείς όπως Διαχείριση αποθηκών, Διαχείριση υλικού και Αποθεμάτων, Supply Chain Management, κτλ.

Στο περίπτερο της Huawei ήταν ουκ ολίγες οι λύσεις εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των 5G δικτύων. Για παράδειγμα, μπορούσε να δει κανείς και να δοκιμάσει πως χάρη στο 5G μπορεί να γίνουν πιο προσωποιημένες οι φωνητικές κλήσεις με τη χρήση «πλούσιων» emojis και videos αλλά και λύσεις campus networks που χρησιμοποιούνται πλέον εκτενώς σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

huaweibooth_6.jpg

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και από τις αξιοσημείωτες παρουσιάσεις ήταν αυτές που σχετίζονταν με τις νέες λύσεις της Huawei όσον αφορά την κατασκευή των κεραιών και των σταθμών βάσης. Η Huawei έχει υιοθετήσει μία στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργεί προϊόντα και συστήματα τα οποία επιτρέπουν τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους σταθμούς βάσης, συνεισφέροντας στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Μία τάση που παρουσίασε η Huawei, και στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο κινεζικός κολοσσός, είναι η «ενίσχυση» της απόδοσης των δικτυακών υποδομών. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα υψηλόβαθμα στελέχη της Huawei η υπολογιστική ισχύ που διαθέτουν οι δικτυακές υποδομές αυξάνεται διαρκώς με αποτέλεσμα τα δίκτυα να αρχίζουν σταδιακά να εξελίσσονται σε «υπερυπολογιστές». Σε μία εποχή όπου είναι προφανές ότι η κίνηση των δεδομένων «εκτοξεύεται» είναι προφανές ότι δημιουργούνται περισσότερες δυνατότητες όσον αφορά τον τομέα της αξιοποίησης των data και βελτιώνεται και η απόδοση του δικτύου.

huaweibooth_8.jpg

Στο τεράστιο περίπτερο της Huawei, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν πέρα από υλοποιήσεις για δίκτυα κινητής και μία σειρά από καινοτόμες λύσεις για ενσύρματα ευρυζωνικά δίκτυα. Μία από τις πλέον αξιοπρόσεκτες είναι αυτή του αποκαλούμενου FTTR. Ήτοι του fiber to the room, όπου η οπτική ίνα δεν φθάνει απλά μέχρι το σπίτι ή το κτίριο αλλά καταλήγει μέχρι το κάθε δωμάτιο του σπιτιού ή των γραφείων μίας επιχείρησης. Σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ασίας, μάλιστα, είναι πλέον υποχρεωτικό στα νέα κτίρια να υπάρχουν υποδομές οπτικής ίνας σε κάθε δωμάτιο. Ο λόγος είναι ότι καθώς αυξάνονται οι ανάγκες για ταχύτατη διακίνηση δεδομένων, οι «περιορισμοί» από τα ασύρματα τοπικά δίκτυα εξελίσσονται σε εμπόδιο. Και οι καταναλωτές αλλά και οι επιχειρήσεις ζητούν το κάτι παραπάνω. Αυτό το κάτι παραπάνω επιδιώκει να προσφέρει η Huawei. Όπως επιδιώκει να το κάνει γενικότερα με τις λύσεις που προσφέρει για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι ο enterprise τομέας της Huawei εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» της κινεζικής εταιρείας, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε ιδίοις όμμασι στο πλαίσιο του MWC Barcelona.