Η τηλεκπαίδευση έχει μπει στη ζωή όλων, λίγο-πολύ, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μαθητές και φοιτητές παρακολουθούν μαθήματα, πλέον εξ αποστάσεως.

Οι νεαρότεροι σε ηλικία πιθανότατα δεν είχαν παρόμοια εμπειρία στο παρελθόν, ενώ οι φοιτητές είναι βέβαιο πως χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή -ιδανικά notebook- αν όχι για παρακολούθηση μαθημάτων τότε σίγουρα για έρευνα, σημειώσεις και εργασίες.

Επομένως, το τοπίο των υπολογιστών ίσως δεν είναι τόσο ξεκάθαρο για όλους, ειδικά εκείνους που τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το πρώτο τους βήμα προς έναν υπολογιστή. Τα μοντέλα πολλά, τα χαρακτηριστικά ακόμη περισσότερα – όμως τι ακριβώς χρειάζεται κανείς για τέτοιου είδους χρήση; Με το Πρόγραμμα Ψηφιακής Μέριμνας να αποτελεί εφαλτήριο αγοράς ενός notebook για πολλούς, η ASUS προσφέρει μερικά από τα πλέον συμφέροντα μοντέλα που μπορεί να αποκτήσει κανείς για εκπαιδευτικούς σκοπούς – το voucher των 200€ μετατρέπει τα συγκεκριμένα μοντέλα από εξαιρετικές value-for-money επιλογές σε απαραίτητες αγορές.

ASUS Chromebook Flip C214

image.jpeg.33928caae4e3e35b3420e93034c85f67.jpeg

 Ένα εξαιρετικά ανθεκτικό και ταυτόχρονα όμορφο notebook, το ASUS Chromebook Flip C214 είναι σχεδιασμένο για μαθητές και φοιτητές από κάθε άποψη. Αρχικά, η ανθεκτική κατασκευή του το προφυλάσσει από καθημερινές φθορές που μπορούν εύκολα να συμβούν ακόμη κι από τον πιο προσεκτικό χρήστη, όπως μικρά χτυπήματα ή μερικές σταγόνες να καταλήξουν επάνω του. Περιμετρικά, διαθέτει ελαστική επένδυση για να απορροφά χτυπήματα και ικανοποιεί τα στάνταρ αντοχής του στρατιωτικού προτύπου MIL-STD 810G, κάτι που μεταφράζεται σε αντοχή ακόμη και ενάντια σε πτώσεις από ύψος μέχρι 120 εκατοστά – ύψος μεγαλύτερο από τα περισσότερα γραφεία.

Οι θύρες του, όπως και η άρθρωση της οθόνης, έχουν δοκιμαστεί για να αντέχουν χιλιάδες κύκλους δοκιμών και πέρασαν με επιτυχία τους ενδελεχείς ελέγχους της ASUS, κάνοντάς τα ιδανικά για έντονη καθημερινή χρήση από πολυάσχολους φοιτητές έως νεαρούς μαθητές που… δοκιμάζουν λίγο περισσότερο τις αντοχές του. Η διαρκής χρήση και μεταφορά του υπολογιστή είναι βέβαιο πως θα επιφέρει μερικά ατυχή γεγονότα, όμως το ASUS Chromebook Flip C214 είναι σχεδιασμένο για να ανταπεξέρχεται. Στα χέρια ενός παιδιού, η αντοχή μιας τέτοιας συσκευής θα δοκιμάζεται διαρκώς - με το ASUS Chromebook Flip C214, οι γονείς μπορούν να είναι βέβαιοι πως το laptop θα αντέξει στα χέρια των νεαρών.

Αυτό βέβαια, δεν περιορίζει την ευελιξία του. Το ASUS Chromebook Flip C214 μπορεί να «διπλώσει» και να χρησιμοποιηθεί σαν tablet χάρη και στην οθόνη αφής. Ένας μαθητής μπορεί να χειριστεί τον υπολογιστή μέσω της αφής για απλές ενέργειες, κάτι που σε μικρότερες ηλικίες ειδικά είναι απείρως ευκολότερο από τη χρήση ποντικιού ή touchpad - υπάρχει κάτι πιο εύκολο από την αφή; Αντίστοιχα, ακόμη και πιο περίπλοκες εργασίες που θα έχει ένας φοιτητής μπορούν να ολοκληρωθούν με τη βοήθεια της αφής, καθώς η οργάνωση της οθόνης και η παρουσίαση γίνονται απλή υπόθεση.

Η ευελιξία του εκτείνεται και στη συνδεσιμότητα, καθώς είναι εξοπλισμένο με Wi-Fi 5 και Bluetooth 5.0 για άριστη ασύρματη σύνδεση σε δίκτυο και με συσκευές, όπως και δύο θύρες USB-C που υποστηρίζουν επίσης φόρτιση ή σύνδεση με οθόνες, μια θύρα USB 3.1 Type-A και αναγνώστη καρτών microSD. Όποιος κι αν είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μεταφορά δεδομένων ή σύνδεση συσκευών -ενσύρματες κι ασύρματες- το ASUS Chromebook Flip C214 παρέχει όσα χρειάζονται. Για παράδειγμα, αν κάποιο αρχείο πρέπει να μεταφερθεί από τον υπολογιστή του μαθητή στον υπολογιστή του γονιού, οι τρόποι είναι άφθονοι: από ασύρματη μεταφορά μέσω Bluetooth έως την πλέον συνηθισμένη λύση του USB stick.

image.jpeg.c1346be8342a2f19d0c7649edc226618.jpeg

Ιδιαίτερα βολική είναι η συμπερίληψη δύο καμερών, μία στην «τυπική» θέση ψηλά και κεντραρισμένη στην οθόνη κι άλλη μία στο κάτω δεξιά μέρος του σώματος όπου βρίσκεται το πληκτρολόγιο. Με αυτό τον τρόπο, όταν το ASUS Chromebook Flip C214 χρησιμοποιείται σαν tablet, η κάμερα στην πλευρά του πληκτρολογίου «βλέπει» αυτό που κοιτάζει κι ο χρήστης, σε περίπτωση που θέλει να φωτογραφίσει ή να παρουσιάσει κάτι στους υπόλοιπους.

Μια μέρα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι μεγάλη, όμως η μπαταρία του ASUS Chromebook Flip C214 είναι σχεδιασμένη για να αντέχει όχι απλώς από το πρωί ως το μεσημέρι αλλά κι ακόμη περισσότερο – αγγίζει έως και 12 ώρες χρήσης με μια μόνο φόρτιση. Έτσι, προετοιμασία πριν το μάθημα ή λίγη ώρα μετά για να γραφτούν λίγο πιο καθαρά οι σημειώσεις, είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς το άγχος της αυτονομίας.

Κι όσο για την ευκολία χρήσης, το Google Chrome OS αναλαμβάνει δράση και παρέχει εύχρηστο περιβάλλον όπως και πρόσβαση στις δημοφιλέστερες εφαρμογές που μπορεί να χρειαστεί ένας μαθητής, φοιτητής ή καθηγητής. Ταχύτατο, ασφαλές και με πρόσβαση στο γιγαντιαίο Google Play Store, παρέχει τη γνώριμη ποιότητα του Google Chrome browser για όλες τις ανάγκες που απαιτούν πρόγραμμα περιήγησης όπως και την άνεση χρήσης απαραίτητων προγραμμάτων σαν την σουίτα Microsoft Office. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το Chrome OS θεωρείται ένα από τα πιο «ελαφριά» λειτουργικά συστήματα, με κορυφαίες επιδόσεις ακόμα και σε laptops με μόλις 4GB RAM.

Για τους γονείς που ανησυχούν ως προς τη χρήση που θα κάνει το παιδί στον υπολογιστή, τα νέα είναι άκρως θετικά: το Chrome OS αφενός διαθέτει ενσωματωμένο anti-virus, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα περιορισμού ή παρακολούθησης της χρήσης που γίνεται. Ο υπολογιστής θα είναι ασφαλής από κακόβουλο λογισμικό χωρίς κόπο, οπότε οι μαθητές θα μπορούν να «σερφάρουν» χωρίς φόβο. Παράλληλα, ο γονέας θα μπορεί να ελέγχει με ποικίλους τρόπους τις κινήσεις των νεαρών: καθορισμός χρονικού ορίου χρήσης σε ημερήσια βάση, αναφορά χρήσης εφαρμογών, εγκατάσταση εφαρμογών μόνο μετά από έγκριση του λογαριασμού του γονέα και πολλά ακόμη. Πέραν των όσων περιλαμβάνονται εξ αρχής σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, η πρόσβαση στο Play Store εξασφαλίζει πως οποιοσδήποτε μπορεί να βρει την εφαρμογή γονικού ελέγχου που ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες του, από ευκολία χρήσης ως δυνατότητες.

ASUS Chromebook C423

image.jpeg.f6d14e7e6cfeb072b5fb8b1c5ea9ed22.jpeg

Το ASUS Chromebook C423 είναι μια άριστη πρόταση η οποία, με τη χρήση του voucher 200€, γίνεται απίστευτα προσιτή για όσα προσφέρει. Από την premium εμφάνισή του έως τις δυνατότητές του να υποστηρίξει πλήρως την καθημερινότητα ενός μαθητή, φοιτητή ή εκπαιδευτικού, αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα μοντέλα που μπορεί να βρει κανείς.

Η Full HD οθόνη 14” είναι η χρυσή τομή μεταξύ φορητότητας και πρακτικότητας, ειδικά αν ληφθούν υπόψιν τα αμελητέα περιθώρια που επιτεύχθηκαν χάρη στο σχεδιασμό NanoEdge – είναι το πρώτο Chromebook της ASUS με οθόνη NanoEdge, για την ακρίβεια. Έτσι, μεγιστοποιείται ο αξιοποιήσιμος χώρος και μαζί του η παραγωγικότητα, καθώς εμφανίζονται περισσότερα σε πιο φορητού μεγέθους σώμα. Επιπλέον, η οθόνη διαθέτει αντιθαμβωτική επικάλυψη για μείωση των αντανακλάσεων, οπότε χρησιμοποιώντας το notebook σε εξωτερικούς χώρους υπό το φως του ήλιου ή σε δωμάτια με έντονο φωτισμό, η δυνατότητα ανάγνωσης δεν επηρεάζεται.

image.jpeg.94a9ad9ca20b026180470386d457984e.jpeg

Το σώμα του έχει βάρος μόλις 1.2 κιλά, κάνοντάς το ελαφρύτερο από ένα ογκώδες βιβλίο πανεπιστημίου, και το κάλυμμά του είναι φινιρισμένο με αλουμίνιο για premium εμφάνιση και αντοχή. Ο μηχανισμός άρθρωσης της οθόνης είναι τόσο πρακτικός όσο και ανθεκτικός, καθώς έχει δυνατότητα να «ισιώσει» το notebook δίνοντας κλίση 180 μοιρών στην οθόνη και έχει υποβληθεί σε δοκιμές 20.000 κύκλων ανοίγματος και κλεισίματος για εγγυημένη αντοχή στο χρόνο και τη χρήση.

Την εικόνα συμπληρώνουν τα στερεοφωνικά ηχεία, με πλούσια εφέ και βάθος ήχου για ένα τόσο λεπτό και ελαφρύ υπολογιστή. Η ακρόαση γίνεται εύκολη υπόθεση, με δυνατό και καθαρό ήχο ιδανικό για βιντεοκλήσεις, παρακολούθηση συνεδρίων αλλά και γενικότερη χρήση – οι δυνατότητες ενός τέτοιου notebook μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ψυχαγωγία.

Εξίσου απολαυστική είναι και η πληκτρολόγηση με το ενσωματωμένο πληκτρολόγιο. Μεγάλα και άνετα πλήκτρα με χαμηλή απόσταση ενεργοποίησης εγγυώνται άμεση απόκριση και ευχρηστία, ώστε ακόμη και η δακτυλογράφηση εκτενών κειμένων να γίνεται «παιχνιδάκι». Σε παρόμοια επίπεδα άνεσης κινείται και το touchpad που βρίσκεται κάτω από το πληκτρολόγιο, με μεγάλη επιφάνεια για να μην υπάρχει περιορισμός στην κίνηση και δυνατότητα multitouch για εύκολους συνδυασμούς νευμάτων που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα.

Παραγωγικότητα η οποία μπορεί να διαρκέσει για ένα τεράστιο μέρος της ημέρας χάρη στην γενναιόδωρη μπαταρία που ενσωματώνεται, η οποία με μια φόρτιση μπορεί να αντέξει έως και 10 ώρες χρήσης. Ακόμη και μακριά από τον φορτιστή, η εργασία δε χρειάζεται να σταματήσει καθώς πληθώρα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση υποστηρίζουν τη δυνατότητα επεξεργασίας αρχείων χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο – τα επεξεργασμένα αρχεία θα ανανεωθούν και online όταν πραγματοποιηθεί ξανά σύνδεση στο internet. Αυτό φυσικά ισχύει και για τη σουίτα προγραμμάτων του Microsoft Office, τα οποία μπορεί κάποιος να επεξεργάζεται συνεχώς, ανεξάρτητα από το αν έχει πρόσβαση στο internet ή όχι, καθώς τα αρχεία θα ανανεωθούν όταν υπάρξει πάλι σύνδεση.

image.jpeg.1f6b79e2923cd4175bc97875f3886115.jpeg

Παρόμοια ευελιξία υπάρχει και στον τομέα της συνδεσιμότητας, όπου σημαντικό ρόλο παίζει τόσο το dual-band 802.11ac Wi-Fi όσο και οι φυσικές θύρες σύνδεσης. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία ασύρματης σύνδεσης σε δίκτυα, οι παρεμβολές άλλων συσκευών μειώνονται στο ελάχιστο και μεγιστοποιείται η ταχύτητα σύνδεσης, με εγγυημένα σταθερό σήμα – σε ένα χώρο με πολλές συσκευές, ακόμη και στο ίδιο μας το σπίτι, οι παρεμβολές προκαλούν συχνά ανεπιθύμητες καθυστερήσεις ή αστάθεια σύνδεσης. Έπειτα, αναλαμβάνουν οι πιο γενικής χρήσης θύρες, δηλαδή δύο USB-C, μία USB 3.1, υποδοχή για κάρτες microSD όπως και θύρα σύνδεσης ακουστικών.

Χρησιμοποιώντας Chrome OS, η σταθερότητα και ασφάλεια του συστήματος είναι εγγυημένες, παράλληλα προσφέροντας ένα καλοσχεδιασμένο περιβάλλον για τον χρήστη όπως και πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες εφαρμογές που μπορεί να χρειαστεί ένας μαθητής, φοιτητής ή εκπαιδευτικός. Πέραν αυτών, η συμπερίληψη του Google Assistant σημαίνει περισσότερη φυσική αλληλεπίδραση και λιγότερη πληκτρολόγηση – ρωτώντας τον ψηφιακό βοηθό κάτι, μπορεί να δώσει απάντηση και να γλιτώσει τον χρόνο αναζήτησης. Μπορεί να χειριστεί έξυπνες συσκευές, να στείλει e-mail, να προσθέσει υπενθυμίσεις και πολλά ακόμη.

Τα οφέλη του, όμως, δε σταματούν εκεί. Στα χέρια ενός φοιτητή, ένα Chromebook μπορεί να αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο και ανεκτίμητος σύμμαχος. Οι απαιτήσεις του είναι αρκετά χαμηλές, πράγμα που σημαίνει αστραπιαία ταχύτητα ακόμη και σε πιο βασικών αναγκών μηχανήματα. Η πρόσβαση στο Play Store συνεπάγεται εκατομμύρια εφαρμογές μόλις λίγα κλικ μακριά, από προγράμματα που βοηθούν και διευκολύνουν στις καθημερινές ανάγκες μιας σχολής όπως και στη χαλάρωση μετά από μια δύσκολη μέρα - ταινίες στο Netflix, μουσική στο Spotify ή βιντεάκια στο YouTube; Όποια κι αν είναι η προτίμηση, η λύση βρίσκεται στο Play Store.

Αξιοποιώντας το voucher 200€ που παρέχεται μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Μέριμνας, η αξία του ASUS Chromebook C423 φτάνει σε επίπεδο που κανείς δεν μπορεί να του γυρίσει την πλάτη.

ASUS E210

image.jpeg.99b1486507da2dfaeafb017422c95b9c.jpeg

Δίκαιος κάτοχος βραβείου σχεδίασης reddot 2020, το ASUS E210 ενώνει δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά: πρακτικότητα και σχεδιασμό. Το βλέμμα αναπόφευκτα θα πέσει πρώτα στην περίτεχνη όψη του καλύμματος οθόνης, όπου το λογότυπο της ASUS συνοδεύεται από όμορφα σχεδιασμένα σύμβολα. Αντίστοιχα και στο εσωτερικό, το πλήκτρο Enter διαθέτει φινίρισμα κίτρινου χρώματος στην εξωτερική πλευρά, τονίζοντάς το και δίνοντας χαρακτήρα σε ένα ήδη στιλάτο notebook. Στιλάτο κι ελαφρύ, μάλιστα, με βάρος μόλις 1.05 κιλά, δηλαδή ανεπαίσθητο τόσο στο χέρι όσο και στην τσάντα. Για έναν νεαρό μαθητή που ακόμα βρίσκεται στην ανάπτυξη, ο υπολογιστής που βρίσκεται στο σακίδιο πλάτης του κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα υγείας - ένας πανάλαφρος υπολογιστής σαν το ASUS E210, από την άλλη, δεν βάζει τα παιδιά σε τέτοιο κίνδυνο.

Πέραν της κίτρινης λεπτομέρειας στο Enter, το πληκτρολόγιο διαθέτει βολικά πλήκτρα με χαμηλό προφίλ και απόσταση ενεργοποίησης ιδανική για πληκτρολόγηση με ακρίβεια και ταχύτητα. Το μεγάλο touchpad μεγέθους 6” δίνει άπλετο χώρο για χρήση του κέρσορα, ενσωματώνοντας τεχνολογίες multitouch όπως και palm-rejection για να «φιλτράρει» ανεπιθύμητες επαφές του καρπού και να μην μετρούν ως άγγιγμα. Αντίστοιχα, πολύ χρήσιμη είναι η δυνατότητα να δοθεί κλίση 180 μοιρών στην οθόνη, για ευκολότερη παρουσίαση των προβαλλόμενων δεδομένων σε άλλους που βρίσκονται κοντά.

image.jpeg.4c8c6f836814f2aea817596b876ebf5d.jpeg

Κάτι που εκ πρώτης όψεως δεν είναι ορατό, βέβαια, είναι ο πρωτοποριακός συνδυασμός touchpad και NumPad. Διατηρώντας μικρό και φορητό μέγεθος, το πληκτρολόγιο δε διαθέτει φυσικά πλήκτρα NumPad στη δεξιά πλευρά, όμως η λειτουργία τους υπάρχει κανονικά σε άλλο σημείο: το touchpad, με το πάτημα ενός πλήκτρου, λειτουργεί όπως ακριβώς θα λειτουργούσε ένα NumPad. Έτσι, σε περιπτώσεις που χρειάζεται διαρκής καταχώρηση αριθμών το πάντοτε βολικό NumPad είναι διαθέσιμο, παράλληλα όμως χωρίς να καταλαμβάνει χώρο στην επιφάνεια του notebook. Μαθητές και φοιτητές που διαρκώς συμπληρώνουν νούμερα στις εργασίες και τις ασκήσεις τους, γίνονται πιο παραγωγικοί έχοντας εύκολη πρόσβαση στο αριθμητικό πληκτρολόγιο, χωρίς ωστόσο εκείνο να καταλαμβάνει επιπλέον χώρο στην επιφάνεια του υπολογιστή, διατηρώντας το βάρος και τον όγκο του σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για να τον έχουν μαζί τους όλη μέρα, οπουδήποτε.

Οι επιδόσεις του είναι εξίσου αξιοζήλευτες με τον σχεδιασμό του, καθώς χρησιμοποιεί τα γνώριμα Windows 10 Home συνδυαστικά με επεξεργαστή Intel, 4GB μνήμης RAM και δίσκο PCIe SSD χωρητικότητας έως και 512GB, χαρίζοντας απίστευτη ταχύτητα που καλύπτει με ευκολία τις καθημερινές ανάγκες ενός μαθητή ή φοιτητή. Σε αυτό συμβάλλει και η μεγάλη αυτονομία μπαταρίας του υπολογιστή, η οποία αντέχει έως και 12 ώρες χρήσης, υπερκαλύπτοντας πιθανότατα τις ώρες που διαρκεί μια ημέρα μαθημάτων ή εργασιών. Όλα αυτά κρατώντας το επίπεδο θορύβου σε χαμηλά επίπεδα, με την ψύξη να δουλεύει αποδοτικά και να κρατά σε άριστη θερμοκρασία το notebook καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης.

Η συμπερίληψη του πακέτου Microsoft Office όχι απλώς βγάζει τον γονέα ή τον φοιτητή από επιπλέον έξοδα, αλλά με την ενεργοποίηση του υπολογιστή η δημοφιλής σουίτα προγραμμάτων της Microsoft θα είναι έτοιμη για χρήση μετά από ελάχιστες ρυθμίσεις που κρατούν μόνο λίγα λεπτά - ο ορισμός της ευκολίας.

Για όσους αναζητούν μια ίσως πιο γνώριμη επιλογή σε λειτουργικό σύστημα για να αξιοποιήσουν το voucher του Προγράμματος Ψηφιακής Μέριμνας, το ASUS E210 προσφέρει ένα εκπληκτικό εσωτερικά κι εξωτερικά πακέτο για όλους.