Στο φετινό MWC Barcelona η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Όμως, στο booth της Telekom, μέλος της οποίας είναι και η COSMOTE, τα demos του ΑΙ ήταν από αυτά που κινούνταν περισσότερα προς εφαρμογές που ίσως τις δούμε πολύ γρήγορα. Και επιπλέον στο συγκεκριμένο booth είχαμε την ευκαιρία να δούμε και αρκετές υλοποιήσεις που αξιοποιούν τις υπάρχουσες δυνατότητες των δικτύων 5G αλλά και της νέας «έκδοσης», του 5G SA (Stand Alone).

Στο booth της Telekom δέσποζε προφανώς το «Τ», το εμπορικό σήμα του ομίλου, το οποίο έχει εξελιχθεί στο πολυτιμότερο brand τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και το κορυφαίο brand στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στην 9η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ όλων των επιχειρήσεων. Όπως δέσποζα και το σλόγκαν που επέλεξε η Telekom για το φετινό MWC: Connecting your world.

Αν κάποιος επισκέπτης έπρεπε να δει μόνο ένα demo, τότε αυτό ήταν το ΑΙ smartphone που παρουσίαζε η Telekom. Υπήρχαν δύο εκδόσεις του ΑΙ smartphone: η πρώτη ήταν ένα υφιστάμενο «Τ» smartphone με εγκατεστημένη μία λύση της brain.ai, χάρη στην οποία υπήρχε ένας προηγμένος ψηφιακός βοηθός που σε βοηθούσε να κάνεις ότι θέλεις χωρίς να χρειάζεσαι να χρησιμοποιείς κάποιο app. Από την αναζήτηση αλλά και το κλείσιμο μίας πτήσης μέχρι πιο περίπλοκες εφαρμογές. Η δεύτερη έκδοση ήταν ένα πρωτότυπο smartphone με έναν εξειδικευμένο επεξεργαστή της Qualcomm, όπου οι ΑΙ διεργασίες γίνονταν στη συσκευή. Το αποτέλεσμα άκρως εντυπωσιακό, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα μίας επεξεργασίας εικόνας, για παράδειγμα, έρχονταν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

image.jpeg.3c1b4b7542a640e3c199b43add99e0f3.jpeg

Το Magenta AI είναι η επωνυμία που χρησιμοποιεί η Telekom για τις υπόλοιπες ΑΙ εφαρμογές που υλοποιεί. Το Concept T είναι η επωνυμία για το πως φαντάζεται πως θα είναι το μέλλον του router. Ο συνδυασμός τους έχει αποτελέσματα όπως μία συσκευή που εκτός από router διαθέτει και ένα ολόγραμμα που λειτουργεί σαν ψηφιακός βοηθός και ονομάζεται Emma. Και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για την πραγματοποίηση κλήσεων με τη χρήση ολογραμμάτων!

Στο Concept Τ έχουμε και ένα router που μοιάζει περισσότερο με οικιακό ρομπότ και διαθέτει αποσπώμενο κεφάλι για να μεταφέρετε όπου θέλετε τον ψηφιακό βοηθό που, φυσικά, περιλαμβάνει. Όπως, επίσης, στο ίδιο σημείο του booth μπορούσε να δει κανείς και σχεδιαστικά πρωτότυπες συσκευές για το πως μπορεί να είναι το μέλλον του router και των συσκευών διασύνδεσης.

Στο booth της Telekom δέσποζε πάντως ένας σταθμός βάσης για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του; Ότι μπορούσε να μεταφερθεί σχετικά εύκολα. Κάτι αρκετά χρήσιμο προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες για κάλυψη όπως αυτές που αναμένει η Telekom στα γήπεδα της Γερμανίας που θα φιλοξενηθούν οι αγώνες του Euro 2024 το προσεχές καλοκαίρι.

image.jpeg.1ab4eeedfe2f1a3e78d6b9938e72d00b.jpeg

image.jpeg.65ca1aa87b9ac71fd04af6e8b779e8e7.jpeg

Επίσης, σημείο αναφορά στο booth της Telekom είχαν οι εφαρμογές που αξιοποιούν το 5G SA. Όπως ήταν η διαχείριση αυτόνομων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες που αφορούν τη γεωργική παραγωγή αλλά και άλλες όπως ο καθαρισμός λιμένων, η εποπτεία δρόμων και πολλά άλλα. Η σημαντικότερη διαφορά ήταν η χρήση αντί του GPS, ενός συνδυασμού της τεχνολογίας GNSS και 5G προκειμένου η ακρίβεια όσον αφορά στον εντοπισμό θέσης να είναι της τάξεως των μερικών χιλιοστών, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας σε τέτοιες εφαρμογές. Σε συνδυασμό με την πλατφόρμα της IoT, το αποτέλεσμα είναι υλοποιήσεις που προσφέρουν σημαντική ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Όπως κρίσιμης σημασίας είναι και το θέμα της κυβερνοασφάλειας όπου η Telekom παρουσίαζε μία σειρά από νέες λύσεις που αξιοποιούν το ΑΙ ώστε να ενισχύεται σημαντικά το επίπεδο προστασίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και των συνδέσεων των χρηστών.

H Deutsche Telekom είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως που εξυπηρετεί 245 εκατ. πελάτες κινητής, 25 εκατ. γραμμές σταθερής τηλεφωνίας και 21 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις. Έχει παρουσία σε πάνω από 50 χώρες, απασχολεί σχεδόν 200.000 εργαζομένους, ενώ το 2023 τα συνολικά έσοδα έφθασαν στα 112 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν όμιλο που παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ευρυζωνικότητας, Διαδικτύου και IPTV καθώς και λύσεις ICT για εταιρικούς πελάτες.