Η υπηρεσία αμυντικών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας του Πενταγώνου δέχεται προτάσεις για ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να επιπλέει σε ταραγμένες θάλασσες αλλά και να καταδύεται για να μεταφέρει κομάντο κρυφά σε εχθρικές ακτές.Η DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) παραδέχεται ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου σκάφους θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι «οι σχεδιαστικές απαιτήσεις για τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη είναι διαμετρικά αντίθετες».

 

Προηγούμενες προσπάθειες της υπηρεσίας, αναφέρει το AFP, είχαν αποτύχει επειδή εστιάζονταν σε υποβρύχια με πτητικές ικανότητες. «Η σχεδιαστική ιδέα που εξετάζεται εδώ αφορά καταδυόμενα αεροσκάφη, όχι ιπτάμενα υποβρύχια» διευκρινίζει η νέα προκήρυξη.

 

Το σκάφος θα πρέπει να μπορεί να πετά 1.000 ναυτικά μίλια, να κατεβαίνει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για τα επόμενα 100 ναυτικά μίλια, και τελικά να καταδύεται σε μικρό βάθος για τα τελευταία 12 μίλια μέχρι την ακτή.

 

Θα πρέπει επίσης να μπορεί να περιμένει την επιστροφή των κομάντο επί τρεις ημέρες, επιπλέοντας για αυτό το διάστημα σε κύματα ύψους έως και τεσσάρων μέτρων.

 

Source.png Πηγή: in.gr