Μεγαλύτερη ακρίβεια θα αποκτήσει από τον επόμενο χρόνο το GPS, το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, το οποίο βασίζεται σε ένα δίκτυο 24 δορυφόρων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα IEEE Spectrum, o γνωστός κατασκευαστής Broadcom, έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός νέου GPS τσιπ το οποίο θα μπορεί να δίνει ακρίβεια στίγματος με περιθώριο λάθους 30 μόλις εκατοστών. Σε σύγκριση με τους GPS δέκτες που βρίσκουμε τώρα στις συσκευές, η διαφορά είναι σημαντική αφού η ακρίβεια του στίγματος στις μέρες μας απέχει από 3 έως 5 μέτρα. Το σχετικά μεγάλο εύρος σφάλματος των τωρινών GPS δεκτών είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα στα smartphones να ξεχωρίσουν αν εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε έναν αυτοκινητόδρομο ή έχετε μπει σε κάποιο παράδρομο, ή αν έχετε στρίψει ή αν συνεχίζετε προς τα εμπρός.

 

Η βελτιωμένη ακρίβεια είναι δυνατή χάρη σε νεώτερη δορυφορική μετάδοση GPS που δίνει στη συσκευή πρόσθετες πληροφορίες τις οποίες μπορεί να αξιοποιήσει για να βελτιώσει την ακρίβεια του στίγματος. Σύμφωνα με την Broadcom, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 30 δορυφόροι που υποστηρίζουν το νέο πρότυπο, κάτι που κάνει το στόχο λανσαρίσματος την επόμενη χρόνια απόλυτα εφικτό. Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα του νέου τσιπ αναμένεται να είναι η καλύτερη λήψη εντός πόλεων που διαθέτουν πολύ υψηλά κτίρια, τα οποία δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λήψη των σχετικών σημάτων.

 

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, ήδη οι πρώτοι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν συμφωνήσει στην υιοθέτηση του νέου προτύπου, χωρίς να αναφέρονται όμως ποιοι είναι αυτοί, παρά μόνο ότι τα πρώτα συμβατά smartphones θα κυκλοφορήσουν στην αγορά την επόμενη χρονιά. Πάντως η παρουσία ενός τέτοιου τσιπ σε δημοφιλή smartphone όπως το iPhone θεωρείται δύσκολη, με τη Qualcomm να κυριαρχεί και στο συγκεκριμένο χώρο.

 

Link.png Site: TheVerge