Ένα πειραματικό σύστημα που παρουσίασε η Toyota μπορεί να κατευθύνει ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια αναγνωρίζοντας νοητικές εντολές.

 

Παρόμοια συστήματα νοητικού ελέγχου είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, χρειάζονταν όμως αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να αναγνωρίσουν την κάθε εντολή, αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας τη Δευτέρα.

 

Το νέο σύστημα, αντίθετα, καταλαβαίνει πού θέλει να πάει ο χρήστης μέσα σε 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

 

Το πρόσωπο που κάθεται στο αμαξίδιο φορά ένα καπέλο με ηλεκτρόδια συνδεδεμένο σε έναν φορητό ηλεκτροεγκεφαλογράφο. Τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου αναλύονται στη συνέχεια από ειδικό λογισμικό.

 

Στη σημερινή του μορφή, το σύστημα επιτρέπει στο χρήστη να κινηθεί ευθεία μπροστά και να στρίβει, αντιμετωπίζει όμως δυσκολία στο φρενάρισμα -για να σταματήσει, ο χρήστης πρέπει να ανασηκώνει το ένα του μάγουλο, κίνηση που αναγνωρίζεται από έναν ανιχνευτή που φοριέται στο πρόσωπο.

 

Αρκετές ακόμαεταιρείες στην Ιαπωνία αναπτύσσουν προηγμένα συστήματα που θα βοηθούν τα άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και τους ηλικιωμένους, καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνάει.

 

Νωρίτερα φέτος η Honda επέδειξε ένα παρόμοιο σύστημα που επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει από απόσταση τις κινήσεις του διάσημου ανθρωποειδούς ρομπότ Asimo.

 

Το σύστημα της Toyota αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Riken και άλλα ιδρύματα.

 

Source.png Πηγή: in.gr