Ο Bryce Bayer, επιστήμονας της Kodak ο οποίος θεωρείται ο "πατέρας της ψηφιακής φωτογραφίας απεβίωσε πριν από μερικές ημέρες σε ηλικία 83 ετών. Επινόησε ένα φίλτρο χρώματος το οποίο φέρει το όνομά του και χρησιμοποιείται έχει και σήμερα στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, τις video κάμερες αλλά και στους φακούς των smartphones.

Το φίλτρο που επινόησε κατασκευάστηκε το 1976 και χρησιμοποιεί ένα μια μωσαϊκή διάταξη με κόκκινα, πράσινα και μπλε φίλτρα που επιτρέπουν τους αισθητήρες φωτός να δημιουργούν χρωματιστές εικόνες. Ο σχεδιασμός αυτός μιμείται τον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται το χρώμα, και χρησιμοποιεί τις αναλογίες 25% κόκκινο, 50% πράσινο και 25% μπλε, το γνωστό σε πολλούς RGB. Η μεγαλύτερη αναλογία στο πράσινο οφείλεται στο γεγονός ότι το "κανάλι" της φωτεινότητας του ανθρώπινου οπτικού συστήματος επικεντρώνεται στην πράσινη απόχρωση, με το σήμα της φωτεινότητας να είναι αυτό που συμβάλλει περισσότερο στην αντίληψή μας για λεπτομέρειες.

Screen%20Shot%202012-11-25%20at%205.52.54%20PM.png

Πέρα από το έργο του στις εικόνες ο Bayer έχει αναπτύξει αλγορίθμους για αποθήκευση, εμπλουτισμό και εκτύπωση ψηφιακών εικόνων. Συνταξιοδοτήθηκε από την Kodak τη δεκαετία του 1990 έχοντας στην πλάτη του αρκετά χρόνια εργασίας στην εταιρεία και η κληρονομιά του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

 

Link.png Site: engadget.com