Στις 24 Δεκεμβρίου και τις 26 Δεκεμβρίου, η χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στη Γερμανία σε αρνητικές τιμές, σύμφωνα με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας EPEX Spot. Αυτό σημαίνει πως, τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, οι καταναλωτές αμείφθηκαν (αντί να πληρώσουν) για τις ποσότητες ρεύματος που δαπάνησαν.

Η “βουτιά” των τιμών οφείλεται στη μείωση της ζήτησης και του σχετικά ήπιου καιρού, σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή ρεύματος από τα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα μάλιστα με τους The New York Times, την παραμονή των Χριστουγέννων υπήρξαν χρονικά διαστήματα κατά τα οποία οι βιομηχανίες και οι υπόλοιποι μεγάλοι καταναλωτές αμείφθηκαν με 50 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα (Mhw) που “έκαψαν”.

 

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια, καθώς οι μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν αυξήσει την παραγωγή ρεύματος. Ενδεικτικό είναι πως, μέσα στο πρώτο μισό του 2017, η χώρα αύξησε στο 35% τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, από 33% που ήταν το 2016. Επίσης, ορισμένες μέρες το 85% του ηλεκτρισμού προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

 

Έτσι, στις περιπτώσεις όπου η παραγωγή υπερβαίνει τη ζήτηση, οι χρεώσεις παίρνουν αρνητικές τιμές. Συνήθως αυτό συμβαίνει τα σαββατοκύριακα, όταν η κατανάλωση είναι μειωμένη καθώς παραμένουν κλειστά τα γραφεία και οι βιομηχανικές μονάδες.

 

Link.png Site: Ιndependent