Το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγείται τη θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει την επιβολή προστίμων έως και 50 εκατ. ευρώ το Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, όταν καθυστερούν να απομακρύνουν αναρτήσεις που υποκινούν το μίσος ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο περιεχόμενο.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε από τον Γερμανό υπουργό Heiko Maas και βάζει στο επίσης «στόχαστρο» τις δυσφημιστικές ψευδείς ειδήσεις, όπως και τις απειλές. Σύμφωνα με το Associated Press, η παρουσίασή του συμπίπτει χρονικά με την ανακοίνωση μίας μελέτης, σύμφωνα με την οποία το Twitter αφαιρεί μόλις το 1% του περιεχομένου που αναφέρουν οι χρήστες, ενώ το Facebook το 39%. Αντίθετα, το YouTube απομακρύνει το 99% του υλικού που επισημαίνουν οι χρήστες με τα ειδικά εργαλεία αναφοράς.

 

Σε δήλωσή του στο Verge, εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε πως το κοινωνικό δίκτυο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την απομάκρυνση των αναρτήσεων που υποκινούν μίσος. Πρόσθεσε επίσης πως, μέχρι το τέλος του χρόνου, πάνω από 700 άτομα στο Βερολίνο θα ασχολούνται με την έλεγχο του περιεχομένου.

 

Από τη μεριά του, εκπρόσωπος του Twitter δεν θέλησε να σχολιάσει την κίνηση του γερμανικού υπουργείου, παραπέμποντας ωστόσο στα μέτρα που έλαβε πρόσφατα η πλατφόρμα για την αφαίρεση κάθε είδους κακόβουλου υλικού.

 

Link.png Site: Verge