Εάν ασχολείστε με τη φωτογραφία ίσως οι φωτογραφίες του David Slater, φωτογράφου με κύριο στόχο τη φύση, να σας φαίνονται οικείες. Ένα περιστατικό όμως από μια φωτογραφική εξόρμηση του συγκεκριμένου κυρίου έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες, και αφορά τα πνευματικά δικαιώματα μιας φωτογραφίας.

Όταν ο David Slater επισκέφθηκε την Ινδονησία, το 2011, κατά τη διάρκεια μιας φωτογραφικής εξόρμησης, μια μαϊμού πήρε τη φωτογραφική του μηχανή και τράβηξε ουκ ολίγα καρέ, τα οποία πολύ σύντομα κυκλοφόρησαν σε όλο το διαδίκτυο.

 

Κάποιες μάλιστα από αυτές, αναρτήθηκαν μεταξύ άλλων και στο Wikimedia Commons, και όταν υπέπεσαν στην αντίληψη του φωτογράφου ζήτησε από τους αρμόδιους να τα αφαιρέσουν καθώς τα πνευματικά δικαιώματα ήταν δικά του.

 

Στο αίτημά του αυτό όμως, έλαβε τελικά αρνητική απάντηση καθώς η ιστοσελίδα επικαλείται νόμο που λέει πως "εργασία η οποία δεν δημιουργείται από άνθρωπο δεν μπορεί να υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα"

 

Το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάληξη της διαμάχης σχετικά με το ποιος έχει τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών της, κατά τα άλλα συμπαθέστατης μαϊμούς, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Link.png Site: DPreview