Την έκδοση μίας ηλεκτρονικής κάρτας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών,η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή των πολιτών. Ωστόσο, ενεργοποίηση τους απαιτεί την έγκριση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς στις κάρτες θα καταγράφεται λεπτομερώς η καταναλωτική συμπεριφορά των πολιτών και το σύνολο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.

 

Για τη χρήση της κάρτας θα αξιοποιηθεί η υποδομή του συστήματος πληρωμής υποχρεώσεων DIASPOS της «Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ» και οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω των μηχανημάτων EFT/POS, που είναι εγκατεστημένα στις κατά τόπους εφορίες.

 

Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

 

Όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου η κάρτα θα φέρει τον ΑΦΜ και θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά, είτε από το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω των ειδικών τερματικών (POS) που διαθέτουν τα καταστήματα θα περνούν στον λογαριασμό του πολίτη τα ποσά των αποδείξεων. Η έκδοση και η λήψη της απόδειξης θα παραμείνει υποχρεωτική.

 

Το DIASPOS θα υποστηρίζει και έξυπνες κάρτες επιβράβευσης φορολογουμένων (loyalty schemes και smart loyalty cards), με τις οποίες οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθούν τον τζίρο των καταστημάτων και τις καθημερινές ροές του ΦΠΑ. Οι εν λόγω κάρτες θα είναι και χρεωστικές.

 

Source.png Πηγή: tvxs.gr