Στην μια προσπάθειά της για ανεύρεση νέων κεφαλαίων η Γαλλία πρότεινε μια νέα εισφορά από εταιρείες, αυτή της συλλογής προσωπικών δεδομένων μέσα από το Internet.

Η ιδέα ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή σε μια αναφορά από την έκθεση του Προέδρου François Hollande o οποίος περιέγραψε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις όσον αφορά τις εταιρείες που θεωρείται ότι αποφεύγουν τη φορολογία μέσω του Internet όπως η Google, η Amazon και το Facebook. Αυτές οι εταιρείες συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τους χρήστες τους, τις οποίες αξιοποιούν για να τις προσαρμόσουν στις υπηρεσίες τους ή για απευθείας προβολή διαφημίσεων.

 

Για παράδειγμα η Google μόνο μέσω των διαφημίσεών της έχει $30 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα, εκ των οποίων το $1.5 - $2 δις προέρχονται από τη Γαλλία. Μέχρι στιγμής καμία Αμερικανική εταιρεία δεν πληρώνει φορολογία στη Γαλλία, τη στιγμή που οι εταιρείες του web με έδρα τη χώρα αγωνίζονται για να αποτελέσουν πόλο έλξης των καταναλωτών. Σίγουρα βέβαια ένας τέτοιος νόμος όπου όλες οι εταιρείες με έδρα την Αμερική θα καταβάλλουν το φόρο του Internet απαιτεί σημαντικό χρόνο για να καθιερωθεί, καθώς απαιτούνται διεθνείς συνεργασίες.

 

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία που έχουν συζητηθεί παρόμοιοι φόροι, καθώς παλαιότερα ο Nicolas Sarkozy είχε προτείνει μια εισφορά για τη διαφήμιση στο Internet, ιδέα όμως που γρήγορα εγκαταλείφθηκε καθώς οι τοπικές εταιρείες είχαν παραπονεθεί ότι θα πληγούν περισσότερο από τη Google. Η κυβέρνηση του Hollande βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την Google και άλλων Γαλλικών εκδοτών, θέλοντας η πρώτη να πληρώνει σε αυτούς για τους συνδέσμους της προς τους εκδότες.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι οι φορολογικοί συντελεστές θα βασίζονται στον αριθμό των χρηστών που μετρώνται σε κάθε επιχείρηση, χωρίς να υπάρχει κάποια αναφορά στα χρήματα που θα αποφέρει η εφαρμογή της συγκεκριμένης εισφοράς. Η Google σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι εξετάζει την αναφορά η οποία αποτελείται από 200 σελίδες κάνοντας λόγο ότι ένας τέτοιος φόρος απαιτεί νομοθεσία, η οποία ετοιμάζεται από την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Αναφέρει ακόμη ότι οι προτάσεις του Hollande αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

 

Ένα σχέδιο για 75% επί των αποδοχών για περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο απορρίφθηκε από Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας. Oποιαδήποτε πρόταση για τη δημιουργία φόρων από συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών θα μπορούσε επίσης να επιστήσει τον έλεγχο από τη Γαλλική Ρυθμιστική Αρχή, η οποία έχει ήδη προβάλλει τις ανησυχίες της σχετικά με την ποσότητα των πληροφοριών που συλλέγονται από εταιρείες όπως η Google και το Facebook.

 

Link.png Site: http://www.nytimes.com/2013/01/21/business/global/21iht-datatax21.html?pagewanted=all&_r=1&[/url]']nytimes.com