Η Stephanie Kwolek, έχει σώσει αμέτρητες ζωές και όμως το πιθανότερο είναι να μη τη γνωρίζετε. Ως υπάλληλος της εταιρείας DuPont, η Kwolek εφηύρε το Kevlar, τις χαμηλού βάρους αλλά αλεξίσφαιρες ίνες που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η Kwolek έκανε την σχετική ανακάλυψη εργαζόμενη πάνω σε μία έρευνα για ειδικές ίνες στο εργαστήριο της DuPont στο Wilmington. Εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του '60, η DuPont γύρευε να κατασκευάσει ελαφριές, αλλά ιδιαίτερα ανθεκτικές ίνες, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ατσάλι στα λάστιχα των αυτοκινήτων για να βελτιωθεί και η οικονομία καυσίμου.

 

"Το ήξερα ότι είχα κάνει μία ανακάλυψη" είπε η Kwolek σε μία συνέντευξη της πολλά χρόνια μετά, η οποία συμπεριλήφθηκε στη σειρά "Οι γυναίκες στη Χημεία" του Chemical Heritage Foundation. "Δεν φώναξα Έυρηκα" αλλά ήμουν πολύ ενθουσιασμένη, όπως και όλοι στο εργαστήριο ήταν ενθουσιασμένοι, και η διοίκηση, αφού ψάχναμε για κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό, και αυτό ήταν".

 

Η Stephanie Kwolek αποσύρθηκε το 1986, και ήταν η μοναδική γυναίκα υπάλληλος της Dupont που έλαβε το μετάλλιο Lavoisier, για το εξαιρετικό τεχνολογικό της επίτευγμα. Η Stephanie Kwolek πέθανε στις 18 Ιουνίου, σε ηλικία 90 ετών. Το Kevlar σήμερα έχει εκατοντάδες εφαρμογές και χρησιμοποιείται σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και σύγχρονες πανοπλίες, σε αυτοκίνητα, σε αθλητικό εξοπλισμό κ.ά.

 

Link.png Site: KTar