Η απάντηση της Airbus στην τεχνολογία του επαναχρησιμοποιούμενου πυραυλικού συστήματος της SpaceX έχει την ονομασία Adeline.

Πρόκειται για ένα επαναχρησιμοποιούμενο πυραυλικό σύστημα πρώτου σταδίου, το οποίο δεν προσπαθεί να επιστρέψει στην Γη ολόκληρο το πρώτο στάδιο, αλλά μόνο τα ακριβότερα τμήματα του, που είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα και την μηχανή.

 

Το σύστημα Adeline διαθέτει αεροδυναμική ασπίδα για την προστασία της μηχανής κατά την κάθοδο, και δύο ακροπτέρυγα που καθένα φιλοξενεί μία μηχανή για την ασφαλή καθοδήγηση και προσγείωση του (η εταιρεία σκέφτεται να προσγειώνεται σε διαδρόμους, και όχι να προσεδαφίζεται σε συγκεκριμένα σημεία όπως στην περίπτωση του συστήματος της SpaceX).

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η προσέγγιση απαιτεί λιγότερα καύσιμα από αυτή της SpaceX που θα μειώσει το κόστος έως και 30%.

 

Για την ώρα, το σύστημα Adeline έχει την μορφή ενός πρωτότυπου σε κλίμακα, και δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση πριν το 2025, ακόμα και αν χρηματοδοτηθεί νωρίτερα.

 

 

Link.png Site: Engadget