Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων των ΗΠΑ (DARPA) ανακοίνωσε ένα εγχείρημα με το Γραφείο Έρευνας του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη εμφυτεύσιμης τεχνολογίας βιοαισθητήρων, και η εταιρεία Profusa, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο έλαβε επιχορήγηση $7,5 εκατομμυρίων από την DARPA για να ηγηθεί της ανάπτυξης.

Ο στρατός των ΗΠΑ ενδιαφέρεται πάνω στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας ώστε να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις ζωτικές ενδείξεις των στρατιωτών. Ο Πρόεδρος και CEO της Profusa, Ben Hwang δήλωσε πρόσφατα: “Το όραμα της Profusa είναι να αντικαταστήσει είναι να αντικαταστήσει τις πολλαπλές μετρήσεις διάφορων βιοδεικτών, όπως το οξυγόνο στο αίμα, την γλυκόζη, το γαλακτικό οξύ, την ουρία και τα ιόντα, με έναν βιοαισθητήρα που θα παρέχει συνεχή ροή δεδομένων ασύρματα”.

 

Ο Αμερικανικός στρατός ευελπιστεί ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αποστολών, και θα παρέχει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που θα επιτρέπει στους στρατιώτες να αντιμετωπίζουν γρήγορα θέματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την αποστολή τους. Η εμβιομηχανική προσέγγιση της Profusa για έναν εμφυτεύσιμο βιοαισθητήρα, ξεπερνάει την φυσική αντίδραση του σώματος να απορρίπτει ξένα υλικά. Οι αισθητήρες κατασκευάζονται από μία “έξυπνη υδρογέλη” που έχει ομοιότητες με το υλικό που χρησιμοποιείται στους φακούς επαφής. Οι βιοαισθητήρες εμφυτεύονται περίπου δύο με τέσσερα χιλιοστά κάτω από την επιδερμίδα, και έχουν μήκος μόλις τρία με πέντε χιλιοστά. Με 500 μm σε διάμετρο, οι αισθητήρες είναι πάρα πολύ μικροί, κάτι που είναι πραγματικά κατόρθωμα. Κάθε βιοαισθητήρας είναι μία μαλακή, ευλύγιστη ίνα που έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατή με τον ανθρώπινο ιστό για περίπου δύο χρόνια.

 

 

Ο αισθητήρας επικοινωνεί με έναν ειδικά διαμορφωμένο αναγνώστη, που επικοινωνεί με την σειρά με μία ειδική εφαρμογή σε ένα smartphone, για να παρέχει πληροφορίες και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα επίσης διαμοιράζονται σε ψηφιακά δίκτυα, που επιτρέπουν σε επιστήμονες, ιατρικές εταιρείες και αναλυτές στον δημόσιο τομέα της υγείας να πραγματοποιούν μακροπρόθεσμες μελέτες. Ορισμένοι λένε ότι η τεχνολογία θα φέρει την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά σε εμφυτεύσιμους αισθητήρες που θα παραβιάζουν την ιδιωτικότητα. Η Profusa από την άλλη ισχυρίζεται ότι οι αισθητήρες του είδους, αν χρησιμοποιηθούν σε πολίτες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση και στην διαχείριση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης.

 

Link.png Site: DigitalTrends