Η νέα διοίκηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας, Deutsche Telekom, φέρεται ότι έχει θέσει στη διάθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δίωξης του Εγκλήματος στη Γερμανία (Bundeskriminalamt) σχεδόν όλα τα προσωπικά δεδομένα των συνδρομητών της, τα οποία ανέρχονται σε εκατομμύρια.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γερμανία, η συγκεκριμένη ενέργεια – η οποία δεν έχει την παραμικρή νομική υπόσταση – τοποθετείται χρονικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και αφορά στο πλαίσιο του σχεδιασμού των κρατικών υπηρεσιών της Γερμανίας με στόχο τον εντοπισμό εν δυνάμει δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται πολίτες ηλικίας μεταξύ 18 και 40 ετών, κυρίως φοιτητές ισλαμικών πεποιθήσεων.

 

Στελέχη της Deutsche Telekom επικαλούνται το απόρρητο που διέπει τις σχέσεις της εταιρείας με την Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος, αρνούμενα να εισέλθουν σε λεπτομέρειες αναφορικά με τα στοιχεία που διέθεσαν. Από την πλευρά της, η Bundeskriminalamt αποδέχεται τις καταγγελίες ως εν μέρει αληθείς, υποστηρίζοντας ότι η διασταύρωση των στοιχείων αφορά μόνο σε υπαλλήλους της εταιρείας. Τα γερμανικά δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι η παράδοση των προσωπικών στοιχείων συνδρομητών της Deutsche Telekom διεκπεραιώθηκε σε βάρος των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών και χωρίς να υφίστανται συγκεκριμένα στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον κίνδυνο διάπραξης εγκλήματος. «Μπαινόβγαιναν σαν αυτό να ήταν αυτονόητο», αναφέρεται χαρακτηριστικά αναφορικά με τις κινήσεις παραγόντων των κρατικών υπηρεσιών στα γραφεία της εταιρείας.

 

Ο συνειρμός ως προς την ενδεχόμενη αντίστοιχη δράση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι αναπόφευκτος, όπως και τα ερωτήματα που πλανώνται γύρω από τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων έναντι της γερμανικής διοίκησης του ΟΤΕ. Άλλωστε, είναι ακόμη νωπό στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών το ιστορικό των εταιρειών τηλεπικοινωνιών σε θέματα... παρακολούθησης, μέσα από την υπόθεση των υποκλοπών.

 

Source.png Πηγή: tvxs.gr