Η θρυλική εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών, Harley-Davidson, παρουσίασε το Project LiveWire, τη πρώτη μηχανή της με ηλεκτρικό κινητήρα. Προτού νιώσετε ξαφνική αδιαθεσία, εφίδρωση και δυσκολία στην αναπνοή, να σας πούμε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, και αποτελεί μία βάση, για τον τρόπο που θα μπορούσε να κινηθεί η εταιρεία ακολουθώντας τις εξελίξεις στο μέλλον.

Πολλοί, θα χαρακτήριζαν ιεροσυλία μία ηλεκτρική Harley, επειδή η εταιρεία έχει συνδέσει το όνομα της με την ελευθερία που προσφέρουν ορισμένες βαμμένες και επινικελωμένες τσόπερ στους Easy Riders κάθε εποχής, με τους χτύπους που προκαλούν οι κραδασμοί από τα πιστόνια στα σωθικά, με τη μοναδικότητα που προσφέρει μία ήρεμη βόλτα με σύμμαχο το χρόνο και τη φύση απολαμβάνοντας τον γκρινιάρικο ήχο του κινητήρα.

Η Harley-Davidson το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, και δεν έχει καμία διάθεση να ανταλλάξει τον ήχο του κινητήρα για την αθόρυβη γοητεία ενός δίτροχου… Tesla. Τουλάχιστον, όχι ακόμη.

 

Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτή τη… μακρινή περίπτωση, η Harley Davidson θέλησε να βάλει την μοναδική σφραγίδα της και έτσι “ο ήχος αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της συγκίνησης” δήλωσε ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της εταιρείας Mark Hans-Richer για τον “αλάνθαστο” ήχο του ηλεκτρικού κινητήρα. “Σκεφτείτε τον σαν ένα μαχητικό αεροσκάφος πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο”.

 

gallery_286955_1144_140468.jpg

 

Ο θόρυβος, που μπορείτε να ακούσετε στο video που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία προέρχεται από τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη και όχι από τον ηλεκτροκινητήρα που είναι εντελώς αθόρυβος.

 

gallery_286955_1144_77661.jpg

 

Το μηχάνημα των 70.5nm ροπής, επιταχύνει έως στα 100 km/h περίπου μέσα σε τέσσερα δευτερόλεπτα (υπάρχει περιοριστής στα 150 χλμ την ώρα) και είναι…. αυτόματο (δεν έχει ταχύτητες). Η αυτονομία του είναι περίπου 85 χιλιόμετρα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=t6F8O5A__Ds

 

Link.png Site: SlashGear