Όπως είναι γνωστό, τα chips της Qualcomm, και κατά συνέπεια και οι επεξεργαστές της και τα ασύρματης τεχνολογίας modem της, βρίσκονται στις περισσότερες φορητές συσκευές της αγοράς, και σύντομα θα βρίσκονται σε ακόμα περισσότερες (π.χ σε συσκευές IoT, σε αυτοκίνητα κ.ά) αφού εξαφόρασε την NXP Semiconductors έναντι $47 δισεκατομμυρίων.

Να αναφέρουμε, ότι πέρυσι, η NXP Semiconductors είχε εξαγοράσει την γνωστή εταιρεία Freescale έναντι 11,8 δισεκατομμυρίων. Την σχετική αποκάλυψη για την εξαγορά της NXP Semiconductors είχε κάνει στις αρχές του μήνα η γνωστή εφημερίδα The Wall Street Journal και όπως είναι κατανοητό, οι πληροφορίες της επιβεβαιώθηκαν.

 

Η συμφωνία μεταξύ των Qualcomm και NXP Semiconductors είναι από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών στην ιστορία, αν όχι η μεγαλύτερη (η χρηματιστηριακή αξία της NXP Semiconductors ήταν μέχρι πρόσφατα $34 δισεκατομμύρια). Αν και η Qualcomm πλήρωσε κάτι… παραπάνω για να τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες της ($38,5 δισεκατομμύρια η καθαρή αξία της συναλλαγής με τα υπόλοιπα να είναι χρέη, που θα αναλάβει η Qualcomm), είναι γνωστό ότι ήθελε να εισέλθει δυναμικά στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και του Internet of Things (smart appliances, smart home, smart cars κ.ά), και οι συμφωνίες και τα συμβόλαια της NXP Semiconductors, οι δραστηριότητες της και το roadmap της θα δώσουν την δυνατότητα στην Qualcomm να βρεθεί κυριολεκτικά παντού.

 

Όπως συμβαίνει και με την Intel στα desktop PCs και στα laptops τις τελευταίες δεκαετίες, η Qualcomm επιθυμεί να γίνει απαραίτητη και… “αναπόφευκτη”: η εταιρεία κατασκευής chips που σχεδόν κάθε άλλη εταιρεία θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί της με τον ένα τρόπο ή με τον άλλο.

 

Link.png Site: TheVerge
Link.png Site: Bloomberg