Ψυχρό σημείο στη αρχαιότερη πηγή ραδιενέργειας του Σύμπαντος ίσως να αποτελεί το πρώτο σημάδι συμπαντικής διαταραχής, που δημιουργήθηκε λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, σύμφωνα με ανακοίνωσε Βρετανών και Ισπανών επιστημόνων.

 

Η επιστημονική ομάδα -που τόνισε ότι η θεωρία της χρειάζεται επιβεβαίωση- πιστεύει ότι το σημείο αυτό, που εντοπίσθηκε χάρη σε δορυφορικούς χάρτες ραδιενέργειας μικροκυμάτων, ίσως να αποτελεί συμπαντική διαταραχή, υπόλειμμα δηλαδή από τη δημιουργία του Σύμπαντος. Τέτοιες διαταραχές αποκαλύπτουν ατέλειες στη μορφή του Σύμπαντος. «Αν η ψυχρή ζώνη αποδειχθεί ότι έχει υφή, θα αλλάξει εντελώς την ιδέα που έχουμε για την εξέλιξη του Σύμπαντος, μετά το Μπιγκ Μπανγκ», λέει ο Μάικ Χόμπσον, της Ομάδας Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ της Βρετανίας.

 

Ο δρ Χόμπσον, μαζί με τον Νιλ Τάροκ και οι συνεργάτες τους στο Ινστιτούτο Φυσικής, βάσισαν τη θεωρία τους σε ανάλυση του μεγάλου ψυχρού σημείου στο ραδιενεργό φάσμα μικροκυμάτων που φθάνει στη Γη από το διάστημα και αποτελεί ουσιαστικά υπολείμματα θερμότητας από τη δημιουργία του Σύμπαντος. Το ψυχρό σημείο εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2003 από το δορυφόρο Ουίλκινσον της ΝΑΣΑ, ενώ η παρουσία του έχει δώσει τροφή για πολλές θεωρίες, όπως εξηγεί ο δρ Αλ Κόγκουτ του Κέντρου Διαστημικών Ερευνών Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ.

 

Ο δρ Κόγκουτ εκτιμά ότι εφόσον η παραπάνω θεωρία επιβεβαιωθεί, θα αποκαλύψει τις διεργασίες στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του Σύμπαντος, λίγο μετά το Μπιγκ Μπανγκ, πριν 14 δισ. χρόνια. «Φανταστείτε το νερό που παγώνει αργά μέσα στην παγοθήκη και μετατρέπεται σε στερεό κρύσταλλο από τη ρευστή του κατάσταση. Αν η διαδικασία αυτή γίνει πού αργά, ο πάγος θα είναι διαφανής και ενιαίος. Αν όμως γίνει πολύ γρήγορα, οι κρύσταλλοι διατάσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις και εμφανίζονται ρωγμές. Αυτή είναι η θεωρία της ομάδας Φυσικών του Κέμπριτζ», εξηγεί ο δρ Κόγκουτ, που δεν συμμετείχε στην ομάδα του Χόμπσον.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr