Σύμφωνα με το νόμο SB-1333, ο οποίος ενεργοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες από το νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια και το γερουσιαστή Martin Block, απαγορεύεται η χρήση κανονικού ή ηλεκτρονικού τσιγάρου σε πάρκα και παραλίες της πολιτείας.

"Το τσιγάρο δεν είναι βιοδιασπώμενο και περιέχει περισσότερες από 164 τοξικές ουσίες, μολύνοντας τις παραλίες, τα πάρκα μας αλλά και εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όσων κινούνται στους δημόσιους αυτούς χώρους - μέσω του παθητικού καπνίσματος" δήλωσε ο Block. Από το μένος και την αυστηρότητα του νομοθετικού σώματος δεν γλύτωσαν ούτε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά ούτε και η χρήση θεραπευτικής κάνναβης.

 

Τα τσιγάρα αποτελούν την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, κάτι που η Καλιφόρνια έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν, καθώς για την κατάσβεση τους δαπανώνται (κάθε φορά) κυβερνητικά κονδύλια ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Jerry Brown, μέρος ενός πακέτου αντι-καπνικών μέτρων (συγκαταλέγεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας για το κάπνισμα, από τα 18 στα 21) το οποίο υποστηρίζεται από τους οργανισμούς American Cancer Society Cancer Action Network, American Lung Assosiation California και Sierra Club California.

 

Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 250 δολαρίων.

 

Link.png Site: LATimes