Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνονται αποφασισμένες να κάνουν ακόμη πιο εξονυχιστικούς ελέγχους στις κινεζικές επενδύσεις σε αμερικανικές εταιρείες οι οποίες εργάζονται “πάνω” σε τεχνολογίες ευαίσθητες για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται αμερικανικούς αξιωματούχους, εν ενεργεία και μη.

 

Στο επίκεντρο έχει μπει το ενδιαφέρον της Κίνας για πεδία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, τα οποία έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά κεφάλαια από την ασιατική χώρα. Η ανησυχία που εκφράζεται είναι ότι τέτοιες τεχνολογίας αιχμής, που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Κίνα για να αναβαθμίσει τις στρατιωτικές επιχειρησιακές της δυνατότητες ή και για να κάνει ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικές στρατηγικές βιομηχανίες της.

 

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον ρόλο της Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), η οποία ελέγχει υπό το πρίσμα της εθνικής ασφάλειας τις ξένες εξαγορές αμερικανικών εταιρειών. Σύμφωνα με μία μη δημοσιευμένη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία έφτασε στο Reuters, προειδοποιεί πως η Κίνα “ξεγλιστρά” από τους ελέγχους και αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας επενδυτικά σχήματα τα οποία δεν μπαίνουν στο στόχαστρο της CFIUS.

 

Τέτοια σχήματα είναι η συμμετοχή σε joint ventures, η απόκτηση μειοψηφικών “πακέτων” μετοχών ή οι επενδύσεις σε start-up στα αρχικά τους βήματα.

 

Link.png Site: Reuters