Νέες ταυτότητες θα αποκτήσουν όπως φαίνεται οι έλληνες πολίτες σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής οι οποίες θα είναι δύσκολο να παραχαρακτούν σε αντίθεση με αυτές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυκλοφορία των νέων ταυτοτήτων γίνεται με «προτροπή» των Η.Π.Α στην ελληνική κυβέρνηση και υπό την πίεση που δέχεται η χώρα μας στο πλαίσιο της επικείμενης αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver για τη μη θεώρηση διαβατηρίων Ελλήνων που ταξιδεύουν στην Αμερική για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Εκτός από το δακτυλικό αποτύπωμα, η νέα ταυτότητα θα περιέχει μικροτσίπ στο οποίο πιθανότατα θα αποθηκεύεται και άλλο ένα βιομετρικό στοιχείο και συγκεκριμένα το αποτύπωμα της ίριδας του κατόχου. Το μέγεθος της αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερο και συγκεκριμένα περίπου ίδιο με αυτό ενός διπλώματος οδήγησης.

 

Ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κρίνεται αναγκαίος αφού αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. Το κόστος αντικατάστασης των ταυτοτήτων σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές αναμένεται να ξεπεράσει τα 80 εκ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 

Link.png Site: Καθημερινή