Όταν ο 36χρονος Ολλανδός επιχειρηματίας Daan Roosegaarde επισκέφτηκε το Πεκίνο για πρώτη φορά, το 2014, τα επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας ήταν τόσο υψηλά που δεν του επέτρεπαν να παρακολουθήσει τη θέα από το διαμέρισμα του, από τον 32ο όροφο του ξενοδοχείου.

Τότε ο Roosegaarde αποφάσισε να σχεδιάσει έναν τεράστιο καθαριστή αέρα, μια υλοποίηση ύψους εφτά μέτρων, ο οποίος μπορεί να καθαρίσει 30.000 κυβικά μέτρα αέρα, καταναλώνοντας περίπου 1400W ανά ώρα, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνολογίας ιόντων - για συγκεντρώσεις σωματιδίων PM2.5 και PM10.

 

Η ατμόσφαιρα γύρω από το Smog Free Tower, όπως ονομάζεται η εφεύρεση του νεαρού επιχειρηματία, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του είναι έως και 75% καθαρότερη, ενώ τα εγκλωβισμένα μολυσματικά σωματίδια αποβάλλονται με τη μορφή ιδιόμορφων αντικειμένων, τα οποία θυμίζουν "κοσμήματα" λόγω του αδαμαντοειδούς σχήματος τους.

 

Τα σωματίδια συμπιέζονται για περίπου 30 λεπτά, μέσα σε έναν κύβο από ρητίνη, από όπου στη συνέχεια αποβάλλονται ως υποπροϊόντα του φιλτραρίσματος. Ο δημιουργός του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο "πύργος" μαγνητίζει τη μόλυνση όπως ένα μπαλόνι τις τρίχες - μέσω του στατικού ηλεκτρισμού.

 

Ο Smog Free Tower έχει ήδη δοκιμαστεί στο Ρότερνταμ και αν οι δοκιμές στο Πεκίνο στεφθούν με επιτυχία, αναμένεται να τοποθετηθεί σε περισσότερες πόλεις ανά την υφήλιο.

 

Link.png Site: BGR