Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μέχρι σήμερα 15 Νοεμβρίου, διεξάγεται μια αρκετά ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στην Τεχνολογία», με τους επισκέπτες να μπορούν να δουν ενδιαφέρουσες συσκευές τους παρελθόντος αλλά και του παρόντος.

Το Insomnia παρακολούθησε από κοντά την έκθεση, με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, κάτι που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών ειδών που παρουσιάζονται.

Χωρισμένη σε στάσεις, στην αρχή της έκθεσης βλέπουμε τον προάγγελο του ψυγείου, το οποίο δεν ήταν άλλο από μια ξύλινη κατασκευή αποθήκευσης πάγου τον οποίο πουλούσε ο πλανόδιος παγοπώλης της γειτονιάς, μια διαδικασία που έλαβε τέλος το 1966 με την κυκλοφορία των ηλεκτρικών ψυγείων.

 

P1020610.jpg



Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δύο άλλες συσκευές που βρίσκονται ακόμα σε κάθε νοικοκυριό, το πλυντήριο και η κουζίνα. Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα της έκθεσης, ένα πλυντήριο ρούχων της Miele με έτος κατασκευής 1901, ήταν κατασκευασμένο από ξύλο οξιάς και με πτερύγια τα οποία λειτουργούσαν χειροκίνητα με λαβή που υπήρχε στο καπάκι. Τριάντα χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρεία παρουσίασε το πρώτο πλυντήριο ρούχων με μεταλλικό κάδο, με ενσωματωμένη ηλεκτρική αντίσταση θέρμανσης νερού.

P1020505.jpg


Έκθεση τεχνολογίας

Έκθεση τεχνολογίας

Έκθεση τεχνολογίας



Το 1926, κυκλοφόρησε και ο πρόγονος της χύτρας ταχύτητας, με την ονομασία L' Auto Thermos, κατασκευασμένη από αλουμίνιο και μαύρο βακελίτη, ενσωματωμένο σύστημα ασφαλείας και χωρητικότητα 8 λίτρων, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία τη δεκαετία του 1930.

P1020497.jpg



Με κάρβουνο (χωρίς καμία υπερβολή) δούλευε το σίδερο του παρελθόντος, με κατασκευή από χοντρό μέταλλο και χειρολαβή από ξύλο. Χωρισμένο σε δύο μέρη, τα κάρβουνα έμπαιναν στο κάτω μέρος ενώ το άνω μέρος χρησίμευε ως πώμα. Όπως μας ενημερώνει η έκθεση, όταν η θερμοκρασία του σίδερου έπεφτε, η νοικοκυρά κουνούσε το σίδερο προκειμένου να αναζωπυρωθούν τα κάρβουνα.

P1020577.jpg



Επόμενη στάση η φωτογραφία, με μια από τις πρώτες φωτογραφικές μηχανές του 20ου αιώνα, η οποία λειτουργούσε φυσικά με φιλμ, διέθετε φλάς και ενσωμάτωνε φυσούνα καλυπτόμενη από δερματίνη. Η λειτουργία της γινόταν πάντα με τη χρήση τριπόδου για τη στήριξη της. Πολύ πιο κοντά στη σημερινή εποχή, και συγκεκριμένα το 1980, η Nikon παρουσίαζε το μοντέλο F3, τη πρώτη SLR με ενσωματωμένη λειτουργία φωτομέτρησης TTL, κάλυψη σκοπεύτρου 100% και αυτόματο έλεγχο έκθεσης με προτεραιότητα διαφράγματος.

P1020516.jpg


P1020517.jpg



Από τα πιο έντονα φαινόμενα εξέλιξης μιας κατηγορίας ηλεκτρονικών ειδών, αυτή της [xfollowurl=http://www.kotsovolos.gr/site/sound-vision/televisions/led-lcd]τηλεόρασης[/xfollowurl], αντικατοπτρίζεται πλήρως στην έκθεση αφού απέναντι από μια τηλεόραση LG 98 ιντσών, ανάλυσης Ultra HD και τεχνολογίας OLED, βλέπουμε μια ογκώδη τηλεόραση Sony, με έτος κυκλοφορίας το 1979. Το μοντέλο KV-2020ME αποτελεί μια από τις πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις, η οποία έκανε χρήση μόνο τριών χρωμάτων, του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε, με συχνότητα σάρωσης τα 50Hz.

P1020524.jpg



Από τα εκθέματα που μας έκαναν ακόμη εντύπωση ήταν ένα γραμμόφωνο της εταιρείας θρύλου His Master's Voice με το χαρακτηριστικό λογότυπο. Με ξύλινη βάση, το γραμμόφωνο η αλλιώς ο φωνογράφος, αποτελεί μια πρώιμη συσκευή εγγραφής και αναπαραγωγής ήχου.

P1020540.jpg


Έκθεση τεχνολογίας

Έκθεση τεχνολογίας



Στην κατηγορία των [xfollowurl=http://www.kotsovolos.gr/site/mobile-phones-gps/mobile-phones/smartphones]κινητών τηλεφώνων[/xfollowurl], παρουσιάζονται το μοντέλο R380, το πρώτο smartphone της Ericsson με παράλληλη δυνατότητα λήψης e-mail, το σταθερό αναλογικό τηλέφωνο που κυριάρχησε τις δεκαετίες του 70 και του 80 με το χαρακτηριστικό καντράν και το άτυπο "reset" της γραμμής μόλις επιλέγαμε το 0 σε περίπτωση που η γραμμή δεν ήταν καθαρή. Εκεί δίπλα είδαμε και το MessagePad 130 της Apple της σειράς Newton, ένα ψηφιακό σύστημα σημειώσεων με γραφίδα το οποίο στηριζόταν σε επεξεργαστή ARM 610, χρονισμένο στα 20Mhz.

P1020569.jpg


Έκθεση τεχνολογίας

Έκθεση τεχνολογίας

Έκθεση τεχνολογίας



Σε ότι αφορά τους υπολογιστές, μπορέσαμε να δούμε από κοντά τον Apple IIc που κυκλοφόρησε το 1984 με μνήμη 128KB, ο οποίος αποτελεί και την πρώτη προσπάθεια της εταιρείας για δημιουργία φορητού υπολογιστή. Δίπλα ακριβώς, υπάρχει η αντίστοιχη προσπάθεια της Philips, το μοντέλο P2000C που κυκλοφόρησε το 1983, με 15 κιλά βάρος (χωρίς να περιλαμβάνεται η μπαταρία) και δύο επεξεργαστές Z80A χρονισμένους στα 4MHz.

P1020549.jpg



Η έκθεση η οποία διεξάγεται με χορηγία της [xfollowurl=http://www.kotsovolos.gr]Κωτσόβολος[/xfollowurl] στα πλαίσια του εορτασμού των 65 ετών λειτουργίας της εταιρείας, κλείνει τις πύλες της σήμερα στις 21:00, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρες θα διεξαχθούν ομιλίες σχετικά με την τεχνολογία όπως επίσης και gaming διαγωνισμοί.

adServer.bs?cn=tf&c=19&mc=imp&pli=15487510&PluID=0&ord=%5Btimestamp%5D&rtu=-1