Προσπαθεί μεν, αλλά θα πρέπει να επιταχύνει και άλλο. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της τελευταίας μελέτης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διείσδυση των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής, όσον αφορά στην Ελλάδα.

 

Η εκτίμηση της Κομισιόν για τη χώρα μας είναι ότι η προσήλωση που υπάρχει και η Ψηφιακή Στρατηγική έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή βελτίωση των περισσότερων δεικτών, από την άλλη πλευρά, όμως, υπολείπεται ακόμη των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ε.Ε. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διείσδυση του Διαδικτύου.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. περισσότεροι από 250 εκατ. Ευρωπαίοι, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 60% του συνολικού πληθυσμού, διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με το 80% εξ αυτών μάλιστα να συνδέεται με ευρυζωνική γραμμή.

 

Για την Ελλάδα τα ποσοστά είναι λίγο διαφορετικά δεδομένου ότι το ποσοστό διείσδυσης είναι κοντά στο 30% του πληθυσμού, ενώ εκείνο των ευρυζωνικών συνδέσεων διαμορφώνεται στο 9,1% των νοικοκυριών, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 20%.

 

Ικανοποίηση

 

Η Κομισιόν δηλώνει ικανοποιημένη από διάφορα στοιχεία αναφορικά με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και εκτιμά ότι οι στόχοι της πρωτοβουλίας i2010 μπορούν να εκπληρωθούν και η ευρωπαϊκή οικονομία να δρέψει τους καρπούς από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

 

Για παράδειγμα, περισσότερα από το 96% των ευρωπαϊκών σχολείων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο με τα 2/3 να έχουν ευρυζωνική σύνδεση. Επιπλέον, το 57% των γιατρών στέλνουν ή δέχονται σήμερα ιατρικά δεδομένα των ασθενών τους ηλεκτρονικά (έναντι 17% το 2002), ενώ το 46% λαμβάνει ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα των εργαστηρίων (11% το 2002). Το 77% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε. διέθεταν ευρυζωνική σύνδεση το 2007 (62% το 2005) και το ίδιο ποσοστό χρησιμοποιεί το Internet για τραπεζικές συναλλαγές (70% το 2005).

 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και προβλήματα. Για παράδειγμα, το 40% των Ευρωπαίων δεν χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ακόμη, ενώ σε ορισμένες χώρες -Αυστρία, Τσεχία, Μάλτα, Πορτογαλία- το 100% των συναλλαγών με βασικές δημόσιες υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις μπορεί να διεξαχθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, άλλες χώρες καθυστερούν (Βουλγαρία 15%, Πολωνία 25%, Λετονία 30%).

 

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα παρατηρείται ότι κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα η χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών από τους πολίτες.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr