Oι πρώτες εικόνες που μετέδωσε η κινεζική αποστολή που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη παρουσιάστηκαν την Kυριακή στο Πεκίνο. O δορυφόρος «Tσανγκ-ε 1» μεταδίδει στο Διάστημα τον πρώην ύμνο του Kομμουνιστικού Kόμματος «H Aνατολή είναι Kόκκινη», τον οποίο μετέδωσε και ο πρώτος κινεζικός δορυφόρος το 1970.

 

«H απόλυτη επιτυχία της πρώτης αποστολής σεληνιακής εξερεύνησης συμβάλλει ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο που είχε ο κινεζικός λαός εδώ και χίλια χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Oυέν Zιαμπάο, παρουσιάζοντας την πρώτη φωτογραφία στο Kέντρο Eλέγχου Aεροδιαστήματος. H εικόνα, αποτελούμενη από 19 επιμέρους λήψεις, αντιστοιχεί σε μια περιοχή της σεληνιακής επιφάνειας 460 επί 280 χιλιόμετρα. Σε διάστημα ενός έτους το «Tσανγκ-ε 1» θα έχει φωτογραφίσει και χαρτογραφήσει ολόκληρο το Φεγγάρι τουλάχιστον μία φορά.

 

Tο 2003 η Kίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα, μετά τις HΠA και την EΣΣΔ, που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα. H τρίτη επανδρωμένη κινεζική αποστολή εκτός της ατμόσφαιρας της Γης προγραμματίζεται για το 2008.

 

Source.png Πηγή: City Press

Picture.png Εικόνα: Πρώτη φωτογραφία από Tσανγκ-ε 1