Μπορεί οι Η.Π.Α να αποτελούν πρωτοπόρες όσον αφορά την τεχνολογία αλλά εδώ και αρκετά χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο αρνείται πεισματικά να εκσυγχρονιστεί.

Αυτό όμως φαίνεται πως αλλάζει, καθώς στην ετήσια αναφορά του, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστήριου, John Roberts λέει ότι από το 2016 θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις σε ηλεκτρονική μορφή. Αρχικά, το δικαστήριο θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σύστημα, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά.

Τα χειρόγραφα έγγραφα θα χρησιμοποιούνται κατά βάση αλλά όσοι εκπροσωπούνται από δικηγόρους στο δικαστήριο θα μπορούν να καταθέτουν τα ίδια έγγραφα και ηλεκτρονικά. Αν η δοκιμαστική περίοδος έχει θετική ανταπόκριση, τότε τα ψηφιακά έγγραφα θα γίνουν το "στάνταρντ" για όλους, αν και τα πρωτότυπα έγγραφα, σε φυσική μορφή, θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα.

 

Ο Δικαστής Roberts εξήγησε σε αναφορά του πως το δικαστήριο δεν είναι μια εμπορική επιχείρηση και δε μπορεί να εξυπηρετεί μόνο ανθρώπους εξοικειωμένους με τη τεχνολογία και για αυτό το λόγο θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και διαθέσιμο και σε όσους δε διαθέτουν πρόσβαση σε προσωπικό υπολογιστή. Ο ίδιος γνωρίζει πως η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι μερικές φορές απαραίτητη αλλά παραδέχεται πως οι μέθοδοί του μπορεί να φαίνονται αρχαϊκοί και αναποτελεσματικοί.

 

Ένας ακόμα λόγος ανησυχίας που ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου άργησε να πάρει αυτή την απόφαση είναι η ασφάλεια του συστήματος, για τους εναγομένους, τους κατηγορούμενους και κυρίως όσους καταθέτουν στο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως χρειάστηκαν 37 χρόνια για να δημιουργηθεί σύστημα σωλήνων μεταξύ των γραφείων για την αποστολή εγγράφων.

 

Link.png Site: Engadget