Την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, σχεδιάζει από το 2020 η Σκωτία. Έτσι, βρίσκεται σε τροχιά να γίνει μία από τις πιο οικολογικές χώρες στον κόσμο.

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, με δεδομένο πως εδώ και χρόνια η Σκωτία είχε θέσει ως σκοπό να μειώσει κατά 42% τις εκπομπές της έως το 2020. Πετυχαίνοντας αυτό τον στόχο αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα πριν από μία πενταετία, αναθεώρησε το ποσοστό στο 66%. Επίσης, τα τελευταία 15 χρόνια, η Σκωτία αύξησε από 10% στο 60% τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.

 

Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση είχε θέσει ως στόχο την κατασκευή τοπικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 500 ΜW, κάτι που πέτυχε πολύ νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Έτσι, αύξησε τον στόχο στα 1000 ΜW.

 

Μέχρι σήμερα, οι πρωτοβουλίες της Σκωτίας δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, κάτι που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι προσπάθησε να διασφαλιστεί πως θα έχουν θετική επίδραση τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

 

Link.png Site: GreenMatters