Το Παρίσι στις 28 Σεπτεμβρίου απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις μεγαλύτερες λεωφόρους του ως μέρος μίας καμπάνιας για το περιβάλλον, ωστόσο κάποιοι λένε πως έπρεπε να κάνει περισσότερα.

Πεζοί, ποδηλάτες και άνθρωποι με πατίνια ξεχύθηκαν στους δρόμους του κέντρου του Παρισιού την Κυριακή, εκμεταλλευόμενοι την πρώτη “μέρα χωρίς αυτοκίνητα”. Το Παρίσι απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των ιδιωτικών, μη-ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το ιστορικό κέντρο του για επτά ώρες την Κυριακή που μας πέρασε ως μέρος μίας καμπάνιας για την προώθηση των καθαρών μεταφορών.

 

Η συγκεκριμένη κίνηση έγινε στα πλαίσια των ετοιμασιών της πόλης για να υποδεχθεί το Διεθνές Συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή τον Δεκέμβριο, όπου οι ηγέτες του πλανήτη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

 

Το Παρίσι δεν είναι η πρώτη πόλη που έκανε κάτι τέτοιο, αφού οι Βρυξέλλες, το Σάο Πάολο αλλά και το Μπρίστολ στην Μ. Βρετανία έχουν κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην Γαλλική εφημερίδα Le Parisien, η Δήμαρχος Anne Hidalgo περιέγραψε την προσπάθεια ως “κίνημα εκπαίδευσης και μάθησης” προσθέτοντας ότι ήθελε να “δείξει πως το Παρίσι μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς αυτοκίνητα”.

 

Ωστόσο η σχετική κίνηση αφορούσε μόνο σε τέσσερις από τις είκοσι διοικητικές περιφέρειες του Παρισιού. Κάποιες περιβαλλοντικές ομάδες υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έπρεπε να φτάσει έως στις εργατικές συνοικίες ενώ άλλοι υποστήριξαν πως η εκστρατεία θα είχε μεγαλύτερη σημασία και θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική αν γινόταν καθημερινή, για να αναγκαστούν οι Παριζιάνοι να ξανασκεφτούν τον τρόπο που μετακινούνται καθημερινά.

 

Η Δήμαρχος του Παρισιού έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες πάντως για να “καθαρίσει” την πόλη. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Bertrand Delanoë που διαδέχτηκε, η Hidalgo θέλει να δημιουργήσει μία ζώνη για πεζούς και θέλει να απαγορεύσει την κυκλοφορία των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο Παρίσι από το 2020. Επίσης έχει δηλώσει ότι θέλει να δει ανθρώπους να κολυμπούν στον βαριά μολυσμένο Σηκουάνα σήμερα μέχρι το 2024, δηλαδή πάνω στην ώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεκδικεί η Πόλη του Φωτός.

 

Link.png Site: TheVerge