Πριν κάμποσο καιρό, είχαμε αναφερθεί στις ηλεκτρονικές (ή ψηφιακές) ταυτότητες των Εσθονών, και πόσο τους διευκολύνουν στις δραστηριότητες τους, όπως όταν ψηφίζουν (e-voting) ή όταν θέλουν να αγοράσουν εισιτήρια για μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Είχαμε αναφερθεί επίσης, ότι τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές ταυτότητες, θα μπορούσαν να τις προμηθευτούν –μετά από αίτηση και κατάθεση των σχετικών και απολύτως απαραίτητων βιομετρικών χρακτηριστικών, μαζί με €30 ή €50- και άνθρωποι που δεν κατοικούν στην Εσθονία, επειδή για παράδειγμα θέλουν να ανοίξουν μία επιχείρηση στην χώρα. Εφόσον κάνουν την σχετική αίτηση και καταθέσουν τα σχετικά έγγραφα και βιομετρικά στοιχεία, μπορούν είτε να λάβουν μία κάρτα ηλεκτρονικής ταυτότητας, σαν αυτή που βλέπετε στην σχετική φωτογραφία ή το ψηφιακό ισοδύναμο της, που μπορούν να αποθηκεύσουν για παράδειγμα στην κάρτα SIM του κινητού τους τηλεφώνου.

 

Τότε, οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 10 εκατομμύρια ψηφιακούς πολίτες –οκτώ σχεδόν φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από τον σημερινό της μικρής χώρας που φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια- εώς στο 2025, όμως σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, το πρόγραμμα παρουσιάζει αρκετά μεγαλύτερη αύξηση από όση περίμεναν.

 

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα E-Residency της Εσθονίας που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο αναπτύσσεται ταχύτερα του αναμενόμενου. Άνθρωποι από 118 χώρες υπέβαλλαν περισσότερες από 6000 αιτήσεις, που ήταν τριπλάσιες από όσες αναμένονταν για την πρώτη χρονιά.

 

Καθώς οι ηλεκτρονικοί πολίτες της Εσθονίας πολλαπλασιάζονται, η χώρα ισχυροποιεί και αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας ενώ εργάζεται για να απλοποιήσει την νομοθεσία που αφορά στις τράπεζες. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο διοργανώθηκε hackathon, με τους συμμετέχοντες να παρουσιάζουν εργαλεία όπως ένα κοινωνικό δίκτυο για τους e-citizens καθώς και μία υπηρεσία αυτοματοποίησης της αίτησης για visa.

 


c54c1ce8cebb754b3a35c03197651e88.jpg

 


Για την ώρα, η νομοθεσία στην Εσθονία απαιτεί από τους e-πολίτες συνάντηση “πρόσωπο-με-πρόσωπο” με κάποιον αξιωματούχο τράπεζας για να ανοίξουν λογαριασμό, αλλά η χώρα ανακοίνωσε ότι σύντομα αυτή η διαδικασία θα αντικατασταθεί με μία υπηρεσία βιντεοσυζήτησης έως στο Φθινόπωρο του 2016, ώστε να απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο, για να διευκολύνει τους entrepreneurs να χρησιμοποιήσουν την e-residency τους για να επιχειρήσουν διασυνοριακά.

 

Σύμφωνα με την Εσθονία, αρκετοί επώνυμοι έχουν έρθει ψηφιακά κοντά στην χώρα, όπως ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzō Abe, o ευαγγελιστής της Apple, Guy Kawasaki και ο Πρόεδρος και CEO της Swedbank, Michael Wolf. Αν και το πρόγραμμα e-residency της Εσθονίας βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση, είναι σαφές ότι η ιδέα της χώρας να καταστήσει τις υπηρεσίες της διαθέσιμες και εκτός των φυσικών της συνόρων κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος.

 

Link.png Site: http://motherboard.vice.com/read/estonias-e-residency-program-is-growing-three-times-faster-than-predicted[/url]']Vice