Μπορεί η Google να έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων, όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξετάζουν μια πιο οικονομική λύση με την ονομασία RobotCar UK.

Προς το παρόν το σύστημά τους διαθέτει μια σειρά από οικονομικές κάμερες και λέιζερ τα οποία κοστίζουν £5,000 λίρες (5800€), με τον επόμενο όμως στόχο να κατεβαίνει στις £500 (580€) ή ακόμη και στις £100 λίρες (116€). “Θα πρέπει να λύσουμε ορισμένα μηχανικά θέματα και να μη βασιζόμαστε σε ακριβούς αισθητήρες” δηλώνει ο καθηγητής Paul Newman στην εφημερίδα Telegraph.

 

Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται τρισδιάστατα λέιζερ scanners και κάμερες, όπου πραγματοποιούν σύγκριση των αποθηκευμένων δεδομένων με την κατάσταση που επικρατεί στο δρόμο. Όταν το αυτοκίνητο “νοιώσει” ότι είναι έτοιμο να αναλάβει τα ηνία ειδοποιεί τον οδηγό ότι μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο. Ουσιαστικά δεν πρόκειται δηλαδή για ένα εντελώς αυτόνομο αυτοκίνητο, αλλά για ένα σύστημα το οποίο αναγνωρίζει την ιδανική κατάσταση για να δράσει, όταν θα υπάρχει το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Προς το παρόν το σύστημα χρησιμοποιείται σε ιδιωτικούς δρόμους, όμως σύντομα το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να δώσει την άδειά του για τη χρήση του στους δημόσιους δρόμους.

 

 

Link.png Site: http://www.engadget.com/2013/02/16/uk-university-of-oxford-autonomous-car/[/url]']engadget.com