Καλά νέα έρχονται από την… στρατόσφαιρα. Από ότι φαίνεται το στρώμα του όζοντος, θεραπεύεται σύμφωνα με αναφορά των New York Times.

Αν και οι επιστήμονες και ερευνητές παρατηρούν την επιστροφή του όζοντος εδώ και χρόνια, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια απαγόρευση των χλωροφθορανθράκων το 1987 έχει ορατά, πραγματικά αποτελέσματα.

 

Και ενώ η πρόοδος στο συγκεκριμένο σημείο είναι αναμφισβήτητη και πολλά υποσχόμενη, η στιβάδα του όζοντος δεν αναμένεται να έχει επιδιορθωθεί πλήρως μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

 

“Σκεφτείτε το σαν ένα ασθενή που νοσεί” δήλωσε η χημικός Dr. Susan Solomon. “Αρχικά χειροτέρεψε. Στην συνέχεια σταμάτησε –ήταν σταθερό, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κακή κατάσταση”. Τρύπα του όζοντος ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το στρώμα του όζοντος που βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στρατόσφαιρα) της Γης μειώνεται σε πάχος πάνω από την Ανταρκτική.

 

Πέρυσι, κατά την διάρκεια της περιόδους αιχμής της αποσύνθεσης της στιβάδας του όζοντος που λαμβάνει χώρα από τα τέλη καλοκαιριού έως στις αρχές του Φθινοπώρου, η τρύπα του όζοντος έφτασε πολύ κοντά στο μεγαλύτερο μέγεθος που έχει παρατηρηθεί (την βλέπετε στην εικόνα), στα 10,9 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Παρόλα αυτά, σήμερα είναι κατά 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά μίλια μικρότερη σε σχέση με το μεγαλύτερο μέγεθος της, που παρατηρήθηκε το 2000 και ήταν 11,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια.

 

Το 2009, επιστήμονες της NASA δημιούργησαν μία εξομοίωση που έδειχνε τι θα συνέβαινε αν δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, για την προστασία της στιβάδας του όζοντος, που απαγόρευσε την χρήση των χλωροφθορανθράκων στον πλανήτη. Σύμφωνα με την μελέτη της NASA, η στιβάδα του όζοντος θα είχε σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το 2050, και μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο θα επαρκούσε για να προκληθούν “αξιοσημείωτα ηλιακά εγκαύματα”.

 

Link.png Site: Engadget