Τέσσερις εταιρείες με έδρα τη Silicon Valley των Η.Π.Α συμφώνησαν να καταβάλλουν το ποσό των 64.000 δολαρίων σε ήδη εργαζόμενους τους και άλλα 415 εκατομμύρια δολάρια σε πρώην εργαζόμενους τους προκειμένου να βάλουν τέλος σε μία αγωγή που ξεκίνησε το 2011.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες, συνωμότησαν κρυφά για να μην προσλαμβάνουν εργαζομένους η μια εταιρεία από την άλλη, "παγώνοντας" τους μισθούς για την περίοδο από το 2005 ως το 2009.

 

Από τη πλευρά τους οι εταιρείες δήλωσαν πως η "συνεργασία" μεταξύ των εταιρειών μόνο πλήγμα δεν επέφερε στους εργαζόμενους, καθώς η αμοιβή τους κατά τη διάρκεια της δίκης καλύπτονταν από τις ίδιες.

 

Η απόφαση αυτή αφορά τους εργαζόμενους των εταιρειών Apple Inc., Google Inc.,Intel Corp. και Adobe Systems Inc. Η νέα απόφαση που κατατέθηκε τη περασμένη Τετάρτη αναμένει την έγκριση του Δικαστή της Καλιφόρνια, San Jose, ενώ η προηγούμενη πρόταση για καταβολή αποζημίωσης ύψους 324,5 εκατομμυρίων απορρίφθηκε. Σύμφωνα με την τελική πρόταση, ο κάθε εργαζόμενος θα λάβει αποζημίωση περίπου 5.000 δολαρίων ενώ με τη προηγούμενη πρόταση θα του καταβάλλονταν λιγότερα από 4.000 δολάρια.

 

Η μόνη εταιρεία που δέχτηκε να σχολιάσει το γεγονός ήταν η Intel, σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της οποίας, αρνούνται κάθε κατηγορία αλλά δέχονται να λύσουν τη υπόθεση για λόγους κινδύνου, αβεβαιότητας και συνεχιζόμενης αντιδικίας. Παράληλα, ο Δικαστής της πρώτης ετυμηγορίας δηλώνει ικανοποιημένος, καθώς είχε αναφέρει πως οι εταιρείες θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικά τουλάχιστον 380 εκατομμύρια δολάρια.

 

Αν τα δυο μέρη δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η δίκη είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της δίκης είχαν αποκαλυφθεί emails μεταξύ του αποθανόντα Steve Jobs, του συνιδρυτή της Google Sergey Brin και τον τότε CEO Eric Schmidt, αναφορικά με τα σχέδια των εταιρειών για πρόσληψη εργαζόμενων.

 

Link.png Site: Wall Street Journal