Η Καλιφόρνια πρόκειται να δώσει σημαντική ώθηση στην ηλιακή ενέργεια, καθώς η Ενεργειακή Επιτροπή της πολιτείας αναμένεται να εγκρίνει τα νέα ενεργειακά πρότυπα, σύμφωνα με τα οποία από το 2020 θα απαιτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες και τα κτίρια διαμερισμάτων.

Θα εξαιρούνται κτίσματα που δεν είναι κατάλληλα για την εγκατάσταση πάνελ ή βρίσκονται σε σκιερά μέρη, εξαιτίας παρακείμενων δέντρων ή άλλων υψηλότερων κτιρίων. Σε διαφορετική περίπτωση, η συμμόρφωση θα είναι υποχρεωτική για τις νέες οικοδομές. Το σχέδιο δεν προβλέπει τα πάνελ να καλύπτουν εξ ολοκλήρου την ετήσια κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο, θα παρέχει «μπόνους συμμόρφωσης» στους κατασκευαστές που θα εγκαθιστούν οικιακές μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας, όπως η Powerwall της Tesla, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν λιγότερα πάνελ, αφού το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας θα είναι διαθέσιμο και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Τα νέα αυτά πρότυπα αναμένεται να ανεβάσουν το κατασκευαστικό κόστος κατά 25.000 με 30.000 δολάρια (με το 50% να αντιστοιχεί στο κόστος των πάνελ). Παρ’ όλα αυτά, η αυτοπαραγωγή ενέργειας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 50.000 έως 60.000 δολαρίων για τους ιδιοκτήτες σε όλο τον χρόνο «ζωής» των φωτοβολταϊκών, που υπολογίζεται σε μια 25ετία.

Εφόσον η επιτροπή υπερψηφίσει όντως το σχέδιο, η Καλιφόρνια θα είναι η πρώτη πολιτεία που εισάγει στον πολεοδομικό της κανονισμό την «πράσινη ενέργεια». Ήδη, να σημειωθεί ότι το 20% των μονοκατοικιών διαθέτει ηλιακά πάνελ.

Εngadget

  • Like 3