Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης έχουν επισήμως φτάσει τα 415ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Mauna Loa στην Hawaii.

Αν οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τότε έχουμε να κάνουμε με ρυθμό αύξησης ρεκόρ (400ppm πριν από τέσσερα χρόνια και 403,3 το έτος 2016). Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα από τότε που ο homo sapiens εμφανίστηκε στον πλανήτη, ισχυρίζεται ο μετεωρολόγος Eric Holthaus, και αντιπροσωπεύει μία αύξηση σχεδόν 15ppm μέσα σε περίπου τρία χρόνια.

Η τελευταία φορά που τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα βρέθηκαν σε τέτοια επίπεδα –περίπου 400ppm- ήταν πριν από περίπου 3 εκ. με 5 εκατομμύρια χρόνια, στην Πλειόκαινο Εποχή, όταν η θερμοκρασία που επικρατούσε ήταν 2°C με 3°C ψηλότερα από τη σημερινή, όπως και η στάθμη των ωκεανών που ήταν κατά 25 μέτρα ψηλότερη. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρέλαιο κ.ά) και η αποψίλωση των δασών έχουν προκαλέσει αύξηση της ατμοσφαιρικής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 35% από την αρχή της εποχής της εκβιομηχάνισης. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι αέριο θερμοκηπίου, και συμβάλει στην κλιματική αλλαγή και στο λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου που είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα στον πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του.

Η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1°C λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αν αυτό συνεχιστεί, τότε πρόκειται να αυξηθεί και άλλο, οδηγώντας σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σε πλημμύρες και σφοδρές καταιγίδες, σε ξηρασίες σε άλλα σημείου του πλανήτη και σε δασικές πυρκαγιές μεταξύ άλλων. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη φυτών και ζώων.

Engadget

  • Like 1
  • Confused 1