Η Βρετανική Αεροπορική εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε πρόσφατα με περισσότερες λεπτομέρειες τα σχέδια της που αφορούν στην κατασκευή και χρήση αεροπλάνων με ηλεκτροκινητήρες μέχρι το 2030.

Συνεργαζόμενη με το start-up Wright Electric, η easyJet στοχεύει σε δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και του θορύβου από τον στόλο και τις δραστηριότητές της, με την χρήση ηλεκτρικών αεροπλάνων, αρχικά για πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Στο επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρεία, έκανε γνωστό ότι η Wright Electric έχει ήδη στην διάθεση της ένα διθέσιο ηλεκτρικό αεροπλάνο και πως επί του παρόντος εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού αεροπλάνου εννέα θέσεων που αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά το επόμενο έτος.

Η Wright Electric έχει επίσης πρόσφατα υποβάλει αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για έναν ηλεκτρικό κινητήρα αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Johan Lundgren, η τεχνολογική πρόοδος είναι «ραγδαία» και πως έχουν θέσει ως πρώτο στόχο εμβέλεια 500 χιλιομέτρων για το ηλεκτρικό αεροπλάνο τους, κάτι που σημαίνει ότι μία πτήση από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη «ηλεκτρική πτήση».

Το ηλεκτρικό αεροπλάνο θα είναι έως και 50% λιγότερο θορυβώδες και 10% φθηνότερο από τις τρέχουσες τιμές για να το αγοράσουν και να το λειτουργήσουν οι αεροπορικές εταιρείες. Η easyJet ευελπιστεί ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητα αεροπλάνα για αποστάσεις περίπου 500 χιλιομέτρων μέσα στην επόμενη δεκαετία.  

CNN