Η θλιβερή είδηση ανακοινώθηκε στον τύπο της Ολλανδίας

Ο Λου Ότενς, εφευρέτης της κασέτας ήχου και πρωτοπόρος της τεχνολογίας των CD, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, στο σπίτι του, στο Ντούιζελ της νότιας Ολλανδίας.

Ο Ότενς σπούδασε μηχανικός και ξεκίνησε να εργάζεται στη Philips το 1952. Οκτώ χρόνια αργότερα τέθηκε επικεφαλής του νεοσυσταθέντος τομέα ανάπτυξης προϊόντων της εταιρίας. Μέσα σε διάστημα ενός έτους, σε συνεργασία με την ομάδα του, είχε αναπτύξει το πρώτο φορητό κασετόφωνο, το οποίο κατέγραψε πωλήσεις που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Δύο χρόνια αργότερα έφερε την επανάσταση στο παλιό σύστημα με τις μπομπίνες, εφευρίσκοντας την κασέτα ήχου. "Πολύ απλά, με εκνεύριζε το άχαρο, δύσχρηστο σύστημα με τις μπομπίνες", δήλωσε χρόνια μετά ο Ότενς, σε συνέντευξή του, όταν κλήθηκε να περιγράψει πώς έφτασε στην εφεύρεσή του. Η νέα συσκευή θα έπρεπε να είναι αρκετά μικρή για να χωράει στην τσέπη του σακακιού του, αποφάσισε ο Ότενς, οπότε έφτιαξε ένα ξύλινο μοντέλο, προκειμένου να καταλήξει στο ιδανικό μέγεθος.

Το 1963 η πρώτη κασέτα ήχου μέσα σε πλαστικό περίβλημα παρουσιάστηκε σε έκθεση ηλεκτρονικών ειδών, με το σλόγκαν "μικρότερη κι από ένα πκέτο τσιγάρων!"

Τις κασέτες έσπευσαν να αντιγράψουν οι Ιάπωνες, αλλά σε διαφορετικές εκδοχές. Ο Ότενς κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Sony, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός για τον οποίο είχε εξασφαλίσει ευρεσιτεχνία η Philips, ώστε να προκύψει μια τυποποιημένη μορφή της κασέτας, η οποία στη συνέχεια διατέθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια κασέτες πωλήθηκαν παγκοσμίως. 

Αργότερα, ο Ότενς εργάστηκε πάνω στην ανάπτυξη του CD, το οποίο τυποποιήθηκε και πάλι στο πλαίσιο συμφωνίας της Sony με τη Philips και πούλησε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια κομμάτια.

Το 1986 ο Ότενς αποσύρθηκε, όμως συχνά τον ρωτούσαν αν ήταν περήφανος για τις εφευρέσεις του, οι οποίες επέτρεψαν σε εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στη μουσική. "Δεν περηφανεύομαι", δήλωσε ο Ότενς σε συνέντευξή του, υπογραμμίζοντας πως και οι δύο εφευρέσεις προέκυψαν μέσα από ομαδική προσπάθεια.

Αν μετάνιωνε για κάτι, αυτό ήταν το γεγονός πως η Sony, και όχι η Philips, ανακάλυψε αυτό που ο ίδιος θεωρούσε ως το ιδανικό μέσο αξιοποίησης της κασέτας, δηλαδή το Walkman. "Αυτό, εξακολουθεί να με πληγώνει", είχε δηλώσει.

Ο ίδιος, πάντως, διατηρούσε επιφυλάξεις για την πρόσφατη αναβίωση του ενδιαφέροντος για τις κασέτες, καθώς ο Ότενς θεωρούσε πως "τίποτε δεν συγκρίνεται με τον ήχο ενός CD".  Μάλιστα, θεωρούσε πως το ζήτημα ήταν κατά βάση ψυχολογικό. "Έχω κατασκευάσει πολλά πικάπ και ξέρω πως η αλλοίωση στο βινύλιο είναι πολύ υψηλότερη. Νομίζω πως, κατά βάση, οι άνθρωποι ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν".

 

  • Like 25
  • Thanks 10
  • Sad 2