Με το έργο του, συνέβαλε ώστε ο μέσος άνθρωπος να μη χρειάζεται ένα ολόκληρο δωμάτιο για να αποθηκεύσει τον υπολογιστή του.

O Τσέστερ Γκόρντον Μπελ, πρωτοπόρος ερευνητής και μηχανικός υπολογιστών, έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του, στο Κορονάντο της Καλιφόρνια. Ήταν 89 ετών. Τα συγγενή θέματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν τον εμπόδισαν να καταγράψει μια σειρά από ριζοσπαστικά τεχνολογικά επιτεύγματά του, καθώς και να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία του Μουσείου Ιστορίας Υπολογιστών.

Μεταξύ αυτών των επιτευγμάτων, ένα από τα πρώτα και πλέον σημαντικά είναι η συνεισφορά του στη δημιουργία των πρώτων "μίνι υπολογιστών" κατά τη δεκαετία του 1960, που με τα σημερινά δεδομένα θα θεωρούνταν ογκώδεις, όμως ήταν τάξεις μεγέθους μικρότεροι από ό,τι οι υπολογιστές εκείνης της εποχής, που καταλάμβαναν ολόκληρα δωμάτια. Συμμετείχε στη δημιουργία των PDP-1, PDP-4 και PDP6. Ο PDP-1 είναι γνωστός στην εποχή μας ως ο προσωπικός υπολογιστής για τον οποίο δημιουργήθηκε το Spacewars!, το πρώτο βιντεοπαιχνίδι στην ιστορία.

Πέρα από τις συνεισφορές του στους μίνι υπολογιστές PDP, ο Μπελ είναι γνωστός και ως συνιδρυτής του Μουσείου Ιστορίας Υπολογιστών, ενώ ηγήθηκε και μιας σειράς ερευνητικών προγραμμάτων στη Microsoft, μεταξύ των οποίων το MyLifeBits, που ήταν η απόπειρα του Γκόρντον Μπελ να αρχειοθετήσει ψηφιακά όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές της ζωής του, πολύ πριν την εποχή του Twitter, του Google Glass ή του αμφιλεγόμενου Recall.

Ο Μπελ τιμήθηκε με διάφορες διακρίσεις από την τεχνολογική κοινότητα, μεταξύ άλλων με το Μετάλλιο Τζον φον Νόιμαν της ΙΕΕΕ και το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ενώ υπήρξε μέλος οργανισμών όπως η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης καθώς και η Εθνική Ακαδημία Μηχανικής. Επίσης, ίδρυσε τόσο την Encore Computer όσο και την Ardent Computer, γνωστές για το έργο τους στην παράλληλη υπολογιστική και την γραφικοκεντρική υπερυπολογιστική, αντίστοιχα.

Από μικρός, ο Μπελ αντιμετώπισε σειρά προβλημάτων με την υγεία του, που συχνά τον καθήλωναν στο σπίτι και το κρεβάτι του, όμως δεν τον εμπόδισαν να γίνει επαγγελματίας ηλεκτρολόγος σε ηλικία 12 ετών. Ως ενήλικος, υπέστη δύο εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Ευτυχώς, κανένα από αυτά τα θέματα δεν εμπόδισε τον Μπελ να βοηθήσει στη χάραξη της ιστορίας της τεχνολογίας, ως ακαδημαϊκός, τεχνολόγος και αρχειονόμος, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του στον κόσμο των υπολογιστών.

  • Like 28
  • Thanks 1
  • Sad 5