Ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα του ινστιτούτου Fraunhofer σε συνδυασμό με τη Γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ένα πολύ ωραίο παράδειγμα για τα οφέλη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

Μέχρι τη 1η Νοεμβρίου του 2010, κάθε κάτοικος της Γερμανίας θα πρέπει να έχει προμηθευτεί τη νέα του ταυτότητα η οποία όμως διαφέρει αρκετά από ότι έχουμε συνηθίσει. Η νέα ταυτότητα ενσωματώνει ένα RFID τσιπ στο οποίο είναι περασμένες όλες οι πληροφορίες του κατόχου της ταυτότητας εκτός από το e-mail, τον αριθμό πιστωτικής κάρτας και το τηλέφωνο του. Όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες και η ανάγνωση τους μπορεί να γίνει ακόμα και ασύρματα αφού εισαχθεί ένα εξαψήφιο PIN.

 

Από τη 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πιλοτική χρήση της νέας ταυτότητας σταδιακά σε αρκετές διαδικτυακές υπηρεσίες της Γερμανικής κυβέρνησης για εύκολη ταυτοποίηση του πολίτη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση του. Για το σκοπό αυτό ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προμηθευτεί ένα ειδικό εξάρτημα το οποίο αφού το συνδέσει με τον υπολογιστή του, αναλαμβάνει να διαβάσει τις πληροφορίες από τη κάρτα και να τις εισάγει στην ιστοσελίδα. Το κόστος του εξαρτήματος θα κυμαίνεται αρχικά στα €30 κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Τα σχέδια του ινστιτούτου Fraunhofer (το οποίο χρηματοδοτείται κατά 50% από τη Γερμανική κυβέρνηση) δε σταματάνε εδώ αφού ήδη προορίζεται η χρήση του eid σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Το γερμανικό amazon αναμένεται να είναι από τα πρώτα e-shops που θα το υποστηρίξουν, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την εγγραφή και τη σύνδεση στην ιστοσελίδα. Όποια άλλη υπηρεσία θελήσει να κάνει χρήση της τεχνολογίας, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία η οποία και θα αποφασίσει αν θα τη κάνει δεκτή.

 

Ένα γρήγορο demo για τη λειτουργία του eID μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

 

Link.png Site: Fraunhofer

Video Video: