Έκπληξη προκάλεσε μία ριζοσπαστική πρόταση της Γερμανίας, της «πατρίδας» της αυτοκινητοβιομηχανίας, για δωρεάν δημόσιες μεταφορές προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μποτιλιάρισμα στους δρόμους των πόλεων και να μειωθούν οι αέριοι ρύποι. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στους στόχους για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και να αποφύγει μεγάλα πρόστιμα.

Η κίνηση αυτή έρχεται δύο χρόνια ύστερα από το σκάνδαλο Volkswagen, όπου καταγγέλθηκε η παραποίηση στοιχείων για τις εκπομπές αέριων ρύπων και έπληξε το κύρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Εξετάζεται να καταργήσουμε το εισιτήριο στις δημόσιες συγκοινωνίες προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός της κατοχής ΙΧ», σημειώνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Barbara Hendricks, και άλλοι δύο υπουργοί που συνυπέγραψαν επιστολή προς την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Karmenu Vella.

«Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τη Γερμανία», υπογραμμίζεται.

Η πρόταση θα εφαρμοσθεί δοκιμαστικά φέτος σε πέντε πόλεις στη δυτική Γερμανία, στις οποίες περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Βόννη και οι βιομηχανικές πόλεις Έσεν και Μανχάιμ.

Άλλα σχετικά «πράσινα» μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμούς στις εκπομπές αέριων ρύπων από μέσα όπως τα λεωφορεία και τα ταξί, ζώνες χαμηλής εκπομπής αερίων ρύπων και κίνητρα για χρήση από πολλαπλούς επιβάτες των ιδιωτικών ΙΧ.

Τhelocal

  • Like 4