Αναβρασμός έχει ξεσπάσει στη -γιγαντιαία- κοινότητα cosplayers της Ιαπωνίας, καθώς η κυβέρνηση της χώρας συζητά μία νέα νομοθεσία με στόχο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια σειρά τροποποιήσεων στη νομοθεσία περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, προκαλώντας ανησυχία στην κοινότητα cosplayers της χώρας.

Όπως αναφέρει σε μια σειρά από tweets του ο Matt Alt, μεταφραστής ιαπωνικών παιχνιδιών και manga, στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει στους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων χαρακτήρων από κάθε λογής franchise το δικαίωμα της αποζημίωσης από τους επαγγελματίες cosplayers. Όπως αναφέρει μάλιστα ο Alt, οι πιο επιτυχημένοι εξ αυτών κερδίζουν έως και 500.000 δολάρια τον χρόνο!

Η κίνηση αυτή δεν έχει σκοπό να πλήξει τους ερασιτέχνες cosplayers αλλά εστιάζει στους επαγγελματίες που μάλιστα διαθέτουν και προς πώληση αντικείμενα που υπόκεινται στη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Με δημοσίευμά του το Kyodo News προσθέτει πως το να φορά κάποιος ένα κοστούμι ενός ήρωα δε συνιστά παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας, εκτός και αν πληρώνεται γι’ αυτό, οπότε η υπόθεση διαφέρει. Τονίζεται μάλιστα ότι ορισμένοι cosplayers είναι θετικοί απέναντι στην κίνηση αυτή, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Taro Yamada, μέλος της ερευνητικής επιτροπής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος για τη χάραξη στρατηγικής όσον αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία:

Χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε και τις δύο μεριές [σ.σ. τους δημιουργούς και τους cosplayers].

  • Like 4
  • Confused 2