Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, ο VAR (Video Assistant Referee) ή αλλιώς ο βιντεο-διαιτητής μπαίνει στο παιχνίδι και το αλλάζει, προς το καλύτερο ελπίζουμε.

Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), ενέκρινε τη χρήση του ομόφωνα και σε μόνιμη βάση (αφότου είχε ολοκληρωθεί η πειραματική χρήση του) πριν από λίγες ημέρες.

Να αναφέρουμε, ότι το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο αποτελείται από τις τέσσερις ομοσπονδίες του Ηνωμένου Βασιλείου - Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA), Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας (SFA), Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Ουαλίας (FAW) και Ιρλανδική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (IFA) - που είναι οι τέσσερις πρώτες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που δημιουργήθηκαν - και τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) και είναι ο οργανισμός ο οποίος καθορίζει ουσιαστικά τους κανόνες του παιχνιδιού.

Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Τζιάνι Ινφαντίνο που παλαιότερα είχε κάνει λόγο για μία “ιστορική απόφαση” δήλωσε: “O VAR αποτελεί από σήμερα μέρος του ποδοσφαίρου”. Η νέα τεχνολογία πρόκειται να αποτρέψει διαιτητικά λάθη που ενδέχεται να επηρεάσουν δραματικά την έκβαση ενός παιχνιδιού ενώ ο χαμένος χρόνος ή το downtime αναμένεται να μειωθεί στο ελάχιστο.

Ο VAR είναι ένα σύστημα υποβοήθησης διαιτητικών αποφάσεων θα λέγαμε, όπου με τη βοήθεια του βίντεο-ριπλέι (από πολλαπλές πηγές) ένας άριστα εκπαιδευμένος διαιτητής -που μπορεί να είναι και παλαίμαχος- μαζί με έναν τεχνικό, και ένα βοηθό μπορούν να βοηθήσουν τον διαιτητή αγώνα να λάβει ορθές αποφάσεις σε τέσσερις περιπτώσεις, σε γκολ (περιπτώσεις επιθετικού φάουλ, γκολ με χέρι κ.ά), σε κόκκινες κάρτες, σε υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη και σε αποφάσεις πέναλτι.

Προτού εγκριθεί η χρήση της τεχνολογίας, είχε χρησιμοποιηθεί πειραματικά ενώ επιπλέον μία ανεξάρτητη πανεπιστημιακή μελέτη έδειξε ότι η χρήση VAR είχε θετική επίδραση στο παιχνίδι. Έγινε για παράδειγμα γνωστό ότι σε 972 ποδοσφαιρικούς αγώνες, η ορθότητα ή η ακρίβεια των τελικών αποφάσεων του διαιτητή σημείωσαν αύξηση 98,8% (από το 93%) ενώ λόγο του VAR, ο χαμένος χρόνος στο παιχνίδι κατά μέσο όρο ήταν περίπου 55 δευτερόλεπτα.

Λάβετε υπόψη σας, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο, σε έναν αγώνα μόνο τα φάουλ κοστίζουν 8 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα από τον καθαρό ποδοσφαιρικό χρόνο και τα κόρνερ περίπου 5 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα για να έχετε μία ιδέα.

Στις 16 Μαρτίου πρόκειται να αποφασίσει η FIFA αν θα χρησιμοποιήσει τη τεχνολογία σε παγκόσμιες διοργανώσεις, με πιθανότερο να εγκρίνει τη χρήση τους. Η τεχνολογία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο Champions League της νέας σεζόν αφού για την ώρα η UEFA εμφανίζεται αντίθετη στη χρήση της. Το ίδιο συμβαίνει και με την Premier League. H τεχνολογία πάντως χρησιμοποιείται σε πειραματικό επίπεδο ήδη από την Serie A. Από το καλοκαίρι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στις Ligue 1 και Primera Division ενώ η Bundesliga θα αποφασίσει για τη χρήση της στα τέλη Μαρτίου. 

Engadget