Η εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη έχει απολύτως επιστημονική εξήγηση πάντως με την ονομασία Φάτα Μοργκάνα.

Μια σπάνια οφθαλμαπάτη, ανοιχτά των ακτών της νότιας Αγγλίας, οδήγησε σε μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες, ενός πλοίου το οποίο αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο Ντέιβιντ Μόρις φωτογράφισε το πλοίο κοντά στο Φάλμουθ, στην Κορνουάλη.

Ο μετεωρολόγος του BBC, Ντέιβιντ Μπρέιν, εξηγεί πως η συγκεκριμένη οφθαλμαπάτη προέκυψε λόγω ειδικών ατμοσφαιρικών συνθηκών, οι οποίες προκάλεσαν διάθλαση του φωτός. "Oι οφθαλμαπάτες αυτές προκύπτουν λόγω ενός μετεωρολογικού φαινομένου το οποίο ονομάζεται αντιστροφή θερμοκρασίας και οδηγεί στο να συγκεντρώνονται τα ψυχρότερα στρώματα αέρα κοντά στη θάλασσα, ενώ τα θερμότερα κινούνται από πάνω τους.

"Καθώς ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από ό,τι ο θερμός, διαθλά το φως στα μάτια κάποιου που στέκεται στην επιφάνεια του εδάφους, σε κάποια ακτή, αλλοιώνοντας την εντύπωση του πόσο μακρινό είναι ένα αντικείμενο.

"Αυτές οι συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφόρων ειδών εικόνων: εδώ, ένα μακρινό πλοίο μοιάζει να αιωρείται ψηλά πάνω από την πραγματική του θέση, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα αντικείμενο μπορεί να μοιάζει σαν να βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα".

Η συγκεκριμένη μορφή οφθαλμαπάτης αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στον αρκτικό κύκλο, όμως ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή της, αν και σπάνια, στις θάλασσες γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο, στη διάρκεια του χειμώνα.

 _117387796_apex_hovering_ship_illusion_01.jpg.875cee8b32f194b65511e0c1cf5a3249.jpg

Ο κύριος Μόρις δήλωσε "εμβρόντητος" όταν είδε τη φωτογραφία που είχε τραβήξει, την ώρα που είχε το βλέμμα του στραμμένο προς τη θάλασσα, κοντά στο Γκίλαν, ένα χωριουδάκι της Κορνουάλης.

  • Like 10
  • Thanks 2