Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το φαινόμενο.

Σε δηλώσεις του, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τις τεχνολογικές εταιρίες να πάψουν να αντλούν κέρδη από τη διασπορά τοξικού περιεχομένου, καθώς νωρίτερα είχε κατηγορήσει μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συνέργεια στην τροφοδότηση του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και της ισλαμοφοβίας. 

"Οι τεχνολογικές εταιρίες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάψουν να αντλούν κέρδη από την ενίσχυση του τοξικού περιεχομένου κάθε είδους", ανάφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο των εργασιών της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο.

"Στεκόμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης, εκρηκτικής διόγκωσης του αντισημιτισμού και άλλων μορφών θρησκευτικού και φυλετικού μίσους", δήλωσε ο Γκουτέρες, ο οποίος έχει εκφράσει κατ' επανάληψη την ανησυχία του σχετικά με τη δύναμη που έχουν συγκεντρώσει οι εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να βελτιωθεί η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των εταιριών αυτών.

"Οι διχασμένες κοινωνίες είναι αδύναμες κοινωνίες, στις οποίες τα εξτρεμιστικά αφηγήματα μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος και οι εντάσεις γρήγορα να κλιμακωθούν και να λάβουν βίαιες διαστάσεις, υποσκάπτοντας τις δημοκρατικές αξίες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι εταιρίες πίσω από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνουν ότι έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από μέτρα, προκειμένου να απομακρύνεται το εμπρηστικό περιεχόμενο από τις ιστοσελίδες τους, ιδίως στον απόηχο της σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Η προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ του δικαιώματος στην ελεύθερη διατύπωση άποψης και τη διασπορά ισχυρισμών οι οποίοι ευθέως προάγουν τη βία, τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό, αποδεικνύεται εξαιρετικά σύνθετη, καθώς τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται, στον απόηχο στρατιωτικών, πολιτικών και ιδεολογικών συγκρούσεων.

Πρόσφατα, οι επικεφαλής κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων δέχτηκαν σφοδρότατες επικρίσεις, για τη στάση που τήρησαν στο πλαίσιο ακρόασης ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, καθώς οι τοποθετήσεις τους θεωρήθηκαν απαράδεκτα ουδέτερες τη στιγμή που εκφράζονταν συγκαλυμμένες ή και ευθείες απειλές σε βάρος φοιτητικών ομάδων. 

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο όγκος των δημοσιεύσεων είναι τέτοιος ώστε καθίσταται πρακτικά αδύνατος ο προληπτικός συντονισμός, ενώ κατά καιρούς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τη δημιουργία λογαριασμών που δεν αντιστοιχούν καν σε πραγματικούς ανθρώπους, οποιεσδήποτε απόψεις και αν εκφράζουν, αλλά καταχωρούνται μαζικά, για την προώθηση συγκεκριμένων απόψεων.

  • Confused 1