Δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρείες του "χώρου" που εντυπωσιάζουν με τις δημιουργίες τους. Μερικές φορές, η καινοτομία έρχεται από τους "άσημους" πρωτοπόρους που εκπλήσσουν.

Στα περιθώρια της έκθεσης IFA 2013, συναντήσαμε τους εκπροσώπους της μικρής πλην τίμιας P2i, η οποία παρουσίασε μία τεχνική αδιαβροχοποίησης αντικειμένων. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας μας ανέφεραν έρευνες που έγιναν και σύμφωνα με τις οποίες, το 70% των κατόχων smartphone το χρησιμοποιούν στη βροχή, το 61% το παίρνουν μαζί τους στη τουαλέτα ενώ το 56% το χρησιμοποιεί στην παραλία - και το 33% των κινητών αυτών παθαίνουν ζημιά λόγω επαφής τους με το νερό. Σύμφωνα δε με τις έρευνες, οι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες να βλάψουν το κινητό τους τηλέφωνο στη θάλασσα ενώ στις γυναίκες το κινητό πέφτει πολύ περισσότερες φορές από τους άντρες στην τουαλέτα…

 

Εδώ έρχεται να μας 'σώσει' η P2i, η οποία υπόσχεται κάτι διαφορετικό. Σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα γνωστές λύσεις αδιαβροχοποίησης περίπλοκων αντικειμένων, (όπως για παράδειγμα τα κινητά Sony Xperia), η συγκεκριμένη επεξεργασία δεν εμποδίζει το νερό στο να εισχωρήσει στη συσκευή. Αντίθετα, το νερό μπαίνει και κυκλοφορεί ανάμεσα στα κυκλώματα, χωρίς όμως να τα επηρρεάζει ή να τα καταστρέφει!

 

 

Με την τεχνική που παρουσίασε η P2i, ουσιαστικά περιβάλει το κάθε αντικείμενο με ένα αόρατο 'φιλμ' (nano-coating το ονομάζει η εταιρεία) που αδιαβροχοποιεί πλήρως την κάθε επιφάνεια χωρίς να επηρεάζει στο παραμικρό τη λειτουργικότητα. Δοκιμάσαμε τα αντικείμενα που είχε στο περίπτερό της η εταιρεία (ένα "απλό" χαρτομάντηλο αλλά και ένα Samsung Galaxy S3) και πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι καθώς το νερό απλώς 'κυλούσε' επάνω τους χωρίς να τα επηρεάζει στο παραμικρό.

 

Η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν σχέδια να αδιαβροχοποιεί αντικείμενα των καταναλωτών αφού προτιμά να απευθύνεται κατ'ευθείαν στους κατασκευαστές που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την τεχνική αυτή - η Alcatel ήδη κυκλοφορεί 'αδιάβροχη' έκδοση των τελευταίων κινητών της. Η P2i πάντως δεν αποκλείει στο μέλλον να προσφέρει υπηρεσίες αδιαβροχοποίησης στον τελικό καταναλωτή.